PUTOVANJA KORISTE ZA OPIJANJE I SEKS TURIZAM: Istraga o bludu i razvratu britanskih poslanika otkrila ŠOKANTNE detalje
Foto: Shutterstock

SKANDALOZNO

PUTOVANJA KORISTE ZA OPIJANJE I SEKS TURIZAM: Istraga o bludu i razvratu britanskih poslanika otkrila ŠOKANTNE detalje

Planeta -

Jedan broj britanskih poslanika koristi parlamentarna putovanja u inostranstvo kao priliku da prikriveno koriste seksualne radnike i opijanje. To je pitanje koje se već neko vreme provlači kroz britanske medije, a briselski portal Politiko je razgovarao sa nekoliko desetina diplomata i članova parlamenta koji su otkrili detalje nedoličnog ponašanja kolega. Skandali oko pijenja i seksualno neprikladnog ponašanja već neko vreme opsedaju britansku političku scenu, pa je ovaj problem gorući.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/Uk Parliamentjessica Taylor Ha

Jedan bivši poslanik konzervativaca, sada član Doma lordova, pitao je domaćine za uputstva do najbliže javne kuće kada je putovao u jugoistočnu Aziju u posetu sa Parlamentarnom grupom svih partija (APPG), rekao je izvor čiji je identitet zaštićen. Upravo su ove poslaničke grupe izazvale zabrinutost jer imaju tendenciju da redovno putuju u inostranstvo uz finansiranje stranih vlada ili privatnih kompanija.

- Postoji i slučaj da su torijevac i bivši ministar navodno ostali da rade nakon što se parlamentarna delegacija vratila kući, a sve kako bi nastavili nezakonite radnje. Pokazao je interesovanje za lepe i mlade devojke. Već je postala navika da se posle zvaničnih poseta ostane sam – rekle su kolege.

Visoki poslanik laburista pokazao je naklonost prema „ruskim devojkama“ tokom putovanja u inostranstvo, prema rečima jednog stranog diplomate, koji je rekao da lokalni zvaničnici nisu u vezi toga intervenisali ba bi očuvali svoj uticaja u Vestminsteru.

U okviru tekuće istrage, Politico je razgovarao sa više od deset vladinih zvaničnika i poslanika u Velikoj Britaniji i inostranstvu, koji su potvrdili komentare o pijanom, razvratnom i seksualno neprikladnom ponašanju određenih poslanika i kolega na takvim putovanjima.

Dok neke kolege imaju čiste namere da unaprede međunarodne odnose, druge koriste poslovna putovanja u privatne svrhe. Neki predstavnici su učestvovali na zabavama koje su organizovali diplomatski predstavnici na kojima su mladići i devojke bili zakazani za tzv. seksualne aktivnosti.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Rečeno je i da su poslanici često bili proaktivni u traženju od stranih vlada da finansiraju i u potpunosti pokriju putne troškove u inostranstvo, ponekad idući tako daleko da se izjašnjavaju za šampanjac i obilne obroke.

- Strani predstavnici su postali oprezni prema ovakvim pristupima, a neki su pribegli da dnevni red predstavnika zatrpaju što više poseta i sastanaka kako bi skratili slobodno vreme za potencijalno loše ponašanje - rekao je izvor.

APPG-ima je dozvoljeno da koriste prostorije britanskog parlamenta za sastanke, ali nisu zvanična parlamentarna tela i uglavnom su neregulisana. Za razliku od izabranih komiteta, ne postoji formalni sistem za odlučivanje o njihovom članstvu. Predstavnici ne primaju nikakvu platu za učešće u APPG. Putovanja koja zastupnici obavljaju u okviru svoje delatnosti moraju biti upisana u registar interesa, ali kao i ostala, ne podležu nikakvoj formalnoj proceduri.

Izveštaj odbora za standarde Donjeg doma ranije ove godine upozorio je da bi potencijal za neprimeren uticaj koji pružaju APPG mogao predstavljati sledeći veliki parlamentarni skandal, ali se nije dotakao detaljnih putovanja u inostranstvo.

Navodi o neprikladnom ponašanju nisu ograničeni na posete APPG-a. Bivši poslanik konzervativaca obezbedio je korišćenje seksualne radnice tokom posete Kini, što su drugi poslanici u šali nazvali kao "dobivanje buketa cveća u sobu" za ostatak putovanja, prema jednom od učesnika.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

U odvojenoj poseti odbora obližnjoj evropskoj zemlji, tri poslanika nisu se pojavila na sastanku za doručak koji je organizovala ambasada nakon obilnog pića prethodne noći. Na istom putovanju, poslanik Torijevaca povisio je ton na člana diplomatskog osoblja u neprekidnoj tiradi.

Bivši poslanik laburista Kristijan Mateson bio je primoran da podnese ostavku prošlog meseca nakon što je potvrđena tužba protiv njega zbog seksualne zloupotrebe. Bivši član njegovog osoblja tvrdio je da ju je pozvao na tajni put u Gibraltar, za koji je Nezavisna komisija za ponašanje poslanika utvrdila da je seksualno motivisan. Matheson je negirao optužbe protiv njega i nema nagoveštaja da je učestvovao u bilo kakvom nedoličnom ponašanju osim potvrđene žalbe.

(Kurir.rs/Politico)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track