EU UVELA DEVETI PAKET SANKCIJA: Stop za izvoz dronova u Rusiju
Foto: EPA/Julien Warnand

obruč se steže

EU UVELA DEVETI PAKET SANKCIJA: Stop za izvoz dronova u Rusiju

Planeta -

Poslednji ovogodišnji Samit lidera zemalja članica Evropske unije obeležilo je donošenje devetog paketa sankcija Rusiji zbog pokretanja invazije protiv Ukrajine!

Jednoglasna odluka je donesena nakon 11-časovnog zasedanja ambasadora država članica, a do juče u podne potvrdile su je sve vlade i objavljena je u Službenom glasniku EU.

Jasan signal

- Najvažnije je da smo složni i time šaljemo jasan signal - poručio je Šarl Mišel, predsednik Saveta EU.

Deveti paket sankcija uključuje, između ostalog, stavljanje gotovo 200 pojedinaca i pravnih subjekata na listu sankcionisanih. Među njima se nalaze ruske oružane snage, pojedini oficiri, kompanije koje proizvode vojnu opremu, članovi parlamenta, ministri, guverneri i političke stranke. Uvedene su i sankcije protiv još tri ruske banke, kao i potpuna zabrana transakcija Ruskoj banci za regionalni razvoj kako bi se dodatno paralisao Putinov bankomat za finansiranje rata. Dodatno je ograničen izvoz proizvoda koji mogu imati dvostruku namenu, uključujući ključne hemikalije, nervne agense, elektroniku i IT komponente, koji bi se mogli koristiti za opremanje ruske armije. Međutim, najveću pažnju privukla je potpuna zabrana izvoza svih vrsta dronova i bespilotnih letelica u Rusiju, kao i motora za bespilotne letelice. Takođe je zabranjen izvoz dronova, bespilotih letelica i motora za bespilotne letelice u bilo koje treće zemlje, poput Irana, a koje bi Rusiji mogle da ih potom isporuče. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara, upotreba dronova i bespilotnih letelica pokazala se kao vrlo važna za obe strane. Dok je Ukrajina u prvim mesecima rata pomoću turskih "bajraktara" Rusiji nanosila velike gubitke, ruski domaći dronovi su imali slabiji učinak. Međutim, situacija se promenila poslednjih meseci. Usled pozicionog ratovanja, "bajraktari" su izgubili prednost, a Rusija je, prema navodima iz Kijeva, dobila veliku količinu dronova-kamikaza iz Irana, kojima zadaje teške udarce ukrajinskoj strani, između ostalog gađajući i infrastrukturne objekte.

Pomoć za Kijev

Predsednici država i vlada nisu se direktno osvrnuli na zahtev ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je bio uključen video-vezom, da se Ukrajini dostavi teško i dalekometno oružje za odbranu. Na samitu u Briselu dogovoreno je da će Ukrajina naredne godine dobiti pomoć Unije u iznosu od 18 milijardi evra za budžet kako bi se garantovalo funkcionisanje državnih institucija (isplata penzija i plata). Problematične teme, među kojima je najvažnija ograničavanje cene ruskog gasa, ostavljene su za kasnije.

Ruski gas ide u Aziju

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da će Rusija povećati izvoz gasa u Aziji na 90 milijardi kubika do 2030. Na sastanku Saveta za strateški razvoj i nacionalne projekte Putin je rekao da će razvoj lika i gasne infrastrukture na jugu i istoku doprineti tome da se ublaži udar zapadnih sankcija i druge neprijateljske akcije prema Rusiji. Ispaljene na desetine projektila

Rusija je juče izvela novi žestoki raketni udar na Ukrajinu. Na meti su bili infrastrukturni objekti. Projektili su ispaljeni sa strateških bombardera "tu-95" i "tu-22", kao i sa brodova iz sastava Crnomorske flote. Pogođeno je devet elektrana i bez struje je ostalo više od polovine Ukrajine.

(Kurir.rs/A.Mladenović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track