NOVI SKANDAL ŠOKIRAO BRITANIJU: Posle žurki Borisa Džonsona i Liz Tras u vladinoj rezidenciji pronađeni TRAGOVI KOKAINA
Foto: EPA / Andy Rain

narko vlada

NOVI SKANDAL ŠOKIRAO BRITANIJU: Posle žurki Borisa Džonsona i Liz Tras u vladinoj rezidenciji pronađeni TRAGOVI KOKAINA

Planeta -

Tragovi za koje se sumnjalo da su prvoklasna droga, navodno su pronađeni u jednoj od rezidencija vlade Velike Britanije nakon zabava na kojima su prisustvovali politički saveznici Liz Tras, prenosi Telegraf.rs.

Beli prah je otkriven na imanju Čevening prošlog leta, u danima pre nego što je Tras pobedila u trci za novog šefa Torijevaca i postala premijer, navodi Gurdian iz dobro obaveštenih izvora.

Boris Džonson
foto: EPA / Andy Rain

Član osoblja, koji je želeo da osatne anoniman, tvrdi da su testirali prah pomoću štapića koji menja boju kada dođe u kontakt sa kokainom i rezultat je navodno bio pozitivan.

Posedovanje kokaina je krivično delo u Britaniji, za koje je zaprećena kazna do sedam godina zatvora ili neograničena novčana kazna.

Vlada je u julu pokrenula novu akciju protiv povremenih korisnika droga, rekavši da bi mogli da ostanu bez pasoša.

Odvojeni izvori rekli su da su "pronalazili slične štekove u kancelarijama u Dauning stritu broj 10 nakon dve zabave održane tokom lok dauna kada je Boris Džonson bio premijer".

Osoblje koje radi u Čeveningu tvrdi da je u dva navrata pronašlo tragove belog praha na bočnom stolu u sobi sa stolom za snuker, nakon noći u kojima je Tras pravila zabavu u seoskoj kući u Kentu, na posedu za odmor za sekretare inostranih poslova.

Tras, tada ministarka spoljnih poslova, bila je domaćin zabave u kući iz 17. veka tokom vikenda u avgustu dok je njena kampanja za liderstvo bila u punom jeku. Još jedno okupljanje održano je tokom vikenda od 2. do 4. septembra. Tokom oba vikenda zabavama je prisustvovalo više političkih zvaničnika.

Imanje Čevening se prostire na 3.000 hektara. Korištenje vile koje poseduje 115 soba tradicionalno je dodeljeno ministru spoljnih poslova, a njeno održavanje se finansira iz fonda ustanovljenog aktom parlamenta.

Liz Tras
foto: EPA/TOLGA AKMEN

Neimenovani izvor je rekao da se kokain naširoko koristi u Vajtholu i na skupštinskom imanju i tvrdi da su ga koristili neki od bliskih saradnika Liz Tras.

Nema nagoveštaja da su Trus ili Džonson sami koristili drogu ili da bi bili svesni da su droge korišćene ili prisutne tokom zabava.

Guardian dodaje da nema informacije o tomo ko je odgovoran za prisustvo belog praha na imanju.

(Kurir.rs/Telegraf.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja