PREDSEDNICA GANE: Vagnerovci od vlade Burkine Faso dobili rudnik u zamenu za usluge! Ruski plaćenici se raspoređuju
Foto: Twitter/301military

ruska kontraobojena revolucija u africi

PREDSEDNICA GANE: Vagnerovci od vlade Burkine Faso dobili rudnik u zamenu za usluge! Ruski plaćenici se raspoređuju

Planeta -

Diplomatski sukob izbio je između Burkine Faso i Gane nakon što je predsednica Gane Nana Akufo-Addo optužila severnog suseda da sledi vođstvo Malija i raspoređuje ruske plaćenike iz grupe Vagner u zemlji.

U Uagaduguu, ambasador Gane pozvan je zbog izjave predsednika Akufa-Adea od četvrtka, koju je dao na konferenciji za novinare zajedno sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

"Ruski plaćenici su danas na našoj severnoj granici. Burkina Faso je pristala da angažuje Vagnerove snage zajedno sa Malijem", rekao je Akufo-Addo i dodao da je ovo zabrinjavajući razvoj događaja za Ganu.

Predsednik Gane je rekao i da je Burkina Faso ponudila Vagneru rudnik u zamenu za njegove usluge.

„Mislim da im je rudnik u južnoj Burkini Faso dat kao vid plaćanja njihovih usluga. Premijer Burkine Faso je u Moskvi poslednjih 10 dana. A činjenica da oni rade na našoj severnoj granici je posebno tužno za nas u Gani“, rekao je Akufa-Ado.

Ministarstvo spoljnih poslova Burkine Faso saopštilo je posle sastanka sa ambasadorom Gane da su "izrazili neslaganje" sa izjavama predsednika Gane, uz najavu da su opozvali svog ambasadora iz Akre.

„Gana bi mogla da razmeni informacije sa vlastima Burkine Faso o bezbednosnom pitanju kako bi imala prave informacije“, rekli su u Uagaduguu, gde optužbe južnog suseda nisu ni potvrđene ni demantovane. U odvojenoj izjavi Rojtersu, portparol ministarstva spoljnih poslova je rekao, ne objašnjavajući: „U svakom slučaju, Burkina Faso nije zvala Vagnera“.

Evgeniji Pirgožin, Vagner, zatvorenici, regrutovanje, Rusija
foto: Foto: Printscreen Twitter

Vagner: Štitimo se od zapadnih lešinara

Vojna hunta u Burkini Faso do sada nije javno komentarisala optužbe da sarađuje sa plaćenicima iz grupe Vagner angažovane u susednom Maliju, gde deluje od prošle godine na poziv tamošnje vojne hunte u borbi protiv islamističkih boraca. .

U oktobru je visoki američki zvaničnik rekao da je privremeni predsednik zemlje Ibrahim Traore uverio američke diplomate da neće pozvati Vagnera u zemlju.

Nije bilo direktnog odgovora Vagnera na navode Gane, ali je poruka, koja je usledila nakon izjava predsednika Gane i pripisana Jevgeniju Prigožinu, osnivaču ozloglašene ruske privatne vojne kompanije, optužila zapadne vlade, strane obaveštajne službe i snage Ujedinjenih nacija. da je odgovoran za neke zločine u Africi koji se pripisuju Vagneru.

„Vagner mora biti neranjiv da zaštiti one koje zapadni jastrebovi žele da ponize, opljačkaju ili unište“, navodi se u poruci.

Vagnerovo širenje operacija u Africi, gde se njegovi plaćenici već nalaze u Libiji, Centralnoafričkoj Republici i nekim drugim zemljama, već neko vreme uznemiruje zapadne zemlje koje ga takođe optužuju za brojna kršenja ljudskih prava.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da je Burkina Faso potpuno svesna rizika saradnje sa Vagnerom.

Zamoljena da prokomentariše izjave predsednika Gane, portparolka ministarstva spoljnih poslova An-Kler Ležandr rekla je da je poruka u vezi sa Vagnerom dobro poznata. „Vagner se u Africi istakao politikom grabljivosti, politikom pljačke koja šteti suverenitetu država“, rekla je ona.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track