RIŠI SUNAK UNEO STRAH MEĐU JASTREBOVE U BRITANIJI: Zatražio nezavisnu ocenu toka rata u Ukrajini DA LI ĆE LONDON PROMENITI STAV?
Foto: EPA Hannibal Hanschke, AP, EPA Andy Rain

odmah ga zvao zelenski

RIŠI SUNAK UNEO STRAH MEĐU JASTREBOVE U BRITANIJI: Zatražio nezavisnu ocenu toka rata u Ukrajini DA LI ĆE LONDON PROMENITI STAV?

Planeta -

Premijer Riši Sunak zatražio je nezavisnu ocenu napretka rata u Ukrajini, saznaje BBC Newsnight.Visoke ličnosti strahuju da bi premijerov pristup mogao biti previše oprezan dok rat ulazi u ključnu fazu.

Jedan izvor iz Vajthola je vežbu uporedio sa ispitivanjem "Goldman Saksove kontrolne table" o ratu i načinu na koji se koriste vojne zalihe Ujedinjenog Kraljevstva.

Dauning strit
foto: EPA / Neil Hall

Dauning strit insistira da Sunak snažno podržava Ukrajinu. Izvor iz Dauning strita za BBC je dodao da nije tačno da je Sunak previše oprezan i da je „podrška vlade Velike Britanije Ukrajini nepokolebljiva“.

Ali zahtev je izazvao uzbunu u nekim uglovima Vajthola, jer vojni šefovi kažu da bi se snabdevanje Ukrajinom oružjem moglo pokazati odlučujućim u zimskim mesecima koji su pred nama.

Izvor iz Vajthola je rekao: „Ratovi se ne dobijaju na kontrolnoj tabli. Ratovi se dobijaju na instinktu".

Velika Britanija je jedan od najvećih dobavljača vojne pomoći Ukrajini.

Za BBC Newsnight je rečeno da je Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajine, svestan debate u Velikoj Britaniji, i da ohrabruje Sunaka da održi snažnu vojnu podršku svojoj zemlji.

„Predsednik Zelenski je osetio šta se dešava“, rekao je izvor.

„Dakle, razgovarao je sa Rišijem. Pokušava da ga inspiriše, govoreći da je Velika Britanija veliki oslobodilac, veliki borac, da je potrebna Ukrajini.“

Riši Sunak, Volodimir Zelenski
foto: Telegram/Zelenskiy / Official

Predložena procena rata dolazi u ključnoj tački sukoba, a najvažnije ličnosti Vajthola veruju da će se Ukrajina i Rusija boriti do poslednjeg.

Jedini način, kažu, da jedna strana napreduje jeste da značajno poveća svoje snabdevanje oružjem. Rusija je praktično ostala bez zaliha. Ukrajina može da se snabdeva oružjem samo uz pomoć SAD i glavnih vojnih sila u Evropi, na čelu sa Britanijom.

Izvori iz Vajthola kažu da je admiral ser Toni Radakin, načelnik štaba odbrane, preneo tu poruku u diplomatskim terminima na predavanju ove nedelje.

Ser Toni je jasno stavio do znanja da je ruski vojni orman „prazanl“ i činilo se da je zahtevao nastavak podrške Ukrajini.

Načelnik štaba odbrane rekao je Kraljevskom institutu ujedinjenih službi:

„Izvanredna vremena zahtevaju izuzetan odgovor. Ovo objašnjava zašto Rusija gubi. A slobodni svet pobeđuje… Pod uslovom da zadržimo svoju koheziju i odlučnost, prava pobeda je na dohvat ruke je mnogo značajnija“.

Ukrajina je takođe ove nedelje uputila apel za više naoružanja. General Valerij Zalužni, šef ukrajinskih oružanih snaga, rekao je za Ekonomist : „Znam da mogu da pobedim ovog neprijatelja. Ali potrebni su mi resursi. Treba mi 300 tenkova, 600-700 IFV (borbenih vozila pešadije), 500 haubica“.

Riši Sunak
foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Američki Kongres je ranije ovog meseca dao Pentagonu načelno odobrenje za kupovinu značajnog naoružanja za Ukrajinu. Ali Ekonomist je izvestio da ovo možda neće stići na vreme za prolećnu ofanzivu sledeće godine.

Neki u Vajtholu vide ovaj pristup kao znak urođenog opreza prema Ukrajini od strane američkog predsednika Džoa Bajdena za koga se smatra da je zabrinut zbog izazivanja šireg globalnog sukoba. U Vajtholu postoje strahovi da bi gospodin Sunak mogao na kraju slediti Bajdenov oprez.

(Kurir.rs/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track