NA AERODROMIMA U AMERICI ZAPLENJENO 6300 PIŠTOLJA: Od toga 88 odsto NAPUNJENIH!
Foto: Shutterstock

AMERIKANCI PUNI ORUŽJA

NA AERODROMIMA U AMERICI ZAPLENJENO 6300 PIŠTOLJA: Od toga 88 odsto NAPUNJENIH!

Planeta -

Na američkim aerodromima je od početka godine do sredine decembra zaplenjen 6.301 pištolj, od čega je bilo 88 odsto napunjenih, što je do sada nezabeležen broj.

U saopštenju nacionalne Agencije za bezbedost u transportu navodi se da se očekuje da će do kraja godine bizi zaplenjeno najmanje 6.600 pištolja, što će biti 10 odsto više nego prošle godine, kada su na aerodromima pronađena 5.972 pištolja, prenosi BBC.

Najviše vatrenog oružja pronađeno je na aerodromu Hartsfild-Džekson u Atlanti, u državi Džordžija, a na drugom mestu je aerodrom Fort Vort u Dalasu, u Teksasu.

Zakoni kojima se reguliše posedovanja oružja u Americi se razlikuju od države do države, a nijedna savezna država ne dozvoljava unošenje vatrenog odužja u avion, čak ni onima koji imaju dozvolu za nošenje.

Kada službenici otkriju oružje na kontrolnom punktu na aerodromu izriču kaznu koja varira u zavisnosti od broja prethodnih prekršaja i od toga da li je pištolj bio napunjen.

U saopštenju Agencije za bezbednost u transportu se navodi da se maksimalne kazne za pokušaj unošenja oružja u avion sa 13.910 povećava na 14.950 dolara.

Ukoliko imaju dozvolu za nošenje i ako se prijave nadležnim na aerodromu, putnici mogu da stave pištolj u prtljag, pod uslovom da nije napunjen i da poseduju propisanu kutiju od čvrstog materijala.

Prema proceni iz 2018. godine, u Sjedinjenim Američkim Državama u slobodnoj cirkulaciji je oko 390 miliona pištolja.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track