KATAR ZAPRETIO EU, UDARIĆE TAMO GDE MNOGO BOLI: Istraga afere oko korupcije mogla bi imati negativan uticaj na snabdevanje gasom
Foto: Shutterstock

zalivska monarhija odbacuje optužbe

KATAR ZAPRETIO EU, UDARIĆE TAMO GDE MNOGO BOLI: Istraga afere oko korupcije mogla bi imati negativan uticaj na snabdevanje gasom

Planeta -

Mere Evropskog parlamenta prema Kataru, kome bi pristup tom telu mogao da bude blokiran u okviru navodne korpucionaške afere, imale bi "negativan uticaj" na odnose emirata sa svetskim snabdevanjem gasom, upozorio je danas jedan katarski diplomata.

Otvaranje istrage uperene prema evroposlanici i bivšoj potpredsednici Evropskog paralmenta Evi Kaili, osumnjičenoj da ju je platio Katar da brani intrese te zemlje, aktuelnog domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu, potreslo je tu instituciju.

Evroposlanici su u četvrtak u Strazburu gotovo jednoglasno izglasali tekst u kojem se traži da se odmah suspenduje dozvola pristupa predstavnicima katarskih interesa toj instituciji dok traje istraga. Konačnu odluku će doneti predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola.

evropski parlament, EU
foto: EPA / Olivier Hoslet

"Odluka da se Kataru nametne tako diskriminatorska restrikcija, koja ograničava dijalog i sradnju pre kraja sudskog postupka, imaće negativan uticaj na regionalnu i svetsku saradnju po pitanju bezbednosti, kao i na tekuće razgovore o manjku energije i svetskoj energetskoj bezbednosti", rekao je jedan katarski diplomata u saopštenju.

Katar koji "odlučno odbacuje" optužbe uperene protiv njega žali zbog ocena zasnovanih na netačnim informacijama "iz procurelih izvora", rekao je on.

Iako Katar nije jedina zemlja navedena u istrazi koju je pokrenula Belgija, kritike i napadi upereni su "isključivo" prema Kataru, ocenio je diplomata.

Emirat bogat gasom osudio je nedostatak saradnje vlade Belgije čiji je on "bliski" partner i "važan snabdevač" prirodnog tečnog gasa u svetu.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track