POLJSKI POLJOPRIVREDNICI BESNI, KRENULI U BLOKADU PUTEVA: Ne žele uvoz ukrajinskih žitarica! Tranzit DA
Foto: Shutterstock

pobuna zemljoradnika

POLJSKI POLJOPRIVREDNICI BESNI, KRENULI U BLOKADU PUTEVA: Ne žele uvoz ukrajinskih žitarica! Tranzit DA

Planeta -

Poljski poljoprivrednici okupljeni u asocijaciju Agrounija postavili su danas na puteve na granici Podlaskog i Varminsko-mazurskog ;vojvodstva, traktore i poljoprivredne mašine u znak protesta protiv uvoza žitarica iz Ukrajine na tržište njihove zemlje, jer je bilo dogovoreno da ona bude samo tranzitno područje ;za izvoz u Afriku ili na Bliski istok.

"Naši poljoprivrednici nemaju gde da prodaju svoje proizvode, pšenicu, kukuruz... jer su sredinom maja ukinute carine na uvoz žitarica iz Ukrajine. Trebalo je da bude tako da se žitarice samo prevezu preko naše zemlje i izvezu dalje u Afriku i zemlje Bliskog istoka da tamo ne bude gladi", kazao je novinarima na početku protesta u Grajevu lider Agrounije Mihal Kolodjejčak.

Agrounija protestom upozorava vladu da žitarice iz Ukrajine kada se ne prevoze odmah dalje zauzimaju mesto u silosima koje koriste poljski poljoprivrednici, javila je televizija Polsat. ; "Situacija je dramatična jer te žitarice umesto da idu dalje preko granice počinju da zauzimaju naše silose i radnje. Danas stojimo na drumu i tražimo promene. Zahtevamo kontrole šta stiže u Poljsku, kontrolu preduzeća koja to kupuju. Zašto ne prodaju dalje? Zašto se preradjuju u namirnice koje idu na naše tržište", upitao je Kolodjejčak Agrounija najavljuje da ako poljske vlasti ne krenu hitno u kontrole već 11. januara organizovaće velike proteste i blokade puteva širom zemlje.

Poljska vlada uključila se da pomogne Ukrajini da izvozi žitarice preko njene teritorije, putevima i železnicom, s obzirom na probleme koje zbog rata ima izvoz iz ukrajinskih luka u Crnom moru. Obrazloženje je bilo da će izvezene žitarice biti samo u tranzitu kroz Poljsku i ići će u nerazvijene zemlje trećeg sveta kojima su najpotrebnije.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track