VEKOVIMA SMO PROFITIRALI OD TRGOVINE ROBLJEM: Holandski premijer uputio ISTORIJSKO izvinjenje i priznao ulogu države
Foto: EPA/BART MAAT

mračna prošlost

VEKOVIMA SMO PROFITIRALI OD TRGOVINE ROBLJEM: Holandski premijer uputio ISTORIJSKO izvinjenje i priznao ulogu države

Planeta -

Holandski premijer Mark Rute izvinio se u ponedeljak zbog „ropske prošlosti” Holandije , za koju je rekao da i dalje ima „negativne posledice”, navodi CNN.

Ruteovo saopštenje su deo šireg priznanja holandske vlade u vezi sa kolonijalnom prošlošću zemlje , zvanični odgovor na izveštaj pod naslovom „Lanci prošlosti“ Grupe za dijalog o istoriji ropstva, objavljen u julu 2021.

„Vekovima je pod vlašću holandske države, ljudsko dostojanstvo narušavano na najstrašniji mogući način“, rekao je Rute tokom govora u Nacionalnom arhivu zemlje u Hagu.

„Holandske vlade posle 1863. nisu uspele da na odgovarajući način priznaju da je ropstvo nastavila da izaziva negativne efekte i da se oni i dalje osećaju. Zbog toga se izvinjavam holandskoj vladi“, rekao je holandski premijer.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Rute je takođe kratko govorio na engleskom u ponedeljak, rekavši: „Danas se izvinjavam.

„Vekovima, holandska država i njeni predstavnici su olakšavali, stimulisali, održavali i profitirali od trgovine robljem. Vekovima su, u ime holandske države, ljudska bića pretvarana u robu, iskorišćavana i zlostavljana“, rekao je Rute.

Rekao je da se ropstvo mora osuditi kao „zločin protiv čovečnosti“.

Rute je priznao da je doživeo ličnu „promenu u razmišljanju“ i rekao da je pogrešio što je mislio da je uloga Holandije u ropstvu „stvar prošlosti“.

„Tačno je da niko živi sada nije lično kriv za ropstvo. Ali takođe je tačno da holandska država, kroz istoriju, snosi odgovornost za strašne patnje koje su nanete porobljenim ljudima i njihovim potomcima“, rekao je on.

Zemlja je imala velike koristi od trgovine robljem u 17. i 18. veku; jedna od uloga holandske kompanije West India Co. je bila da transportuje robove iz Afrike u Ameriku. Holanđani nisu zabranili ropstvo na svojim teritorijama sve do 1863. godine, iako je bilo ilegalno u Holandiji.

Procenjuje se da su holandski trgovci odvezli više od pola miliona porobljenih Afrikanaca u Ameriku, prenosi Rojters . Mnogi su otišli ​​u Brazil i na Karibe, dok je znatan broj Azijata bio porobljen u Holandskoj Istočnoj Indiji, današnjoj Indoneziji, piše agencija.

(Kurir.rs/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track