ZELENSKI U VAŠINGTONU, MEDVEDEV U PEKING: Ruski političar predsedniku Kine preneo poruku Vladimira Putina
Foto: AP Ekaterina Shtukina, AP Yao Dawei

susret

ZELENSKI U VAŠINGTONU, MEDVEDEV U PEKING: Ruski političar predsedniku Kine preneo poruku Vladimira Putina

Planeta -

Kineski predsednik Si Đinping sastao se u sredu u državnoj rezidenciji u Pekingu sa zamenikom predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrijem Medvedevom, javila je Centralna televizija Kine, prenosi RIA Novosti.

„Generalni sekretar Centralnog komiteta KPK, kineski predsednik Si Đinping sastao se 21. decembra sa predsednikom Jedinstvene Rusije Dmitrijem Medvedevim, koji boravi u Kini na poziv KPK, u državnoj rezidenciji Diaojutai u Pekingu. navodi se u saopštenju.

Dmitrij Medvedev
foto: EPA / Yulia Zyryanova / Sputnik

Tokom posete Kini, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev preneo je poruku ruskog predsednika Vladimira Putina predsedniku Kine Si Đinpingu, u kojoj je konstatovao neviđeni nivo dijaloga i saradnje između zemalja i izrazio uverenje u razvoj međudržavnog i međupartijskog odnosa.

„Medvedev je preneo šefu kineske države poruku predsednika Ruske Federacije V. V. Putina, u kojoj se posebno ističe neviđeni nivo rusko-kineskog političkog dijaloga i praktične saradnje, izražava uverenje u stalni progresivni razvoj međudržavnih i međupartijske veze u bliskoj saradnji sa novim rukovodnim sastavom Komunističke partije Kine, izabranim po rezultatima nedavno održanog partijskog foruma kineskih komunista“, navodi se u saopštenju Sekretarijata zamenika predsednika Saveta bezbednosti. Zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF, predsednik „Jedinstvene Rusije“ Dmitrij Medvedev nazvao je rusko-kineske razgovore korisnim.

Medvedev je posetio Peking gde se sastao sa kineskim liderom Si Đinpingom . Čestitao mu je na reizboru, rekao je da su razgovarali o pitanjima partijske interakcije, bilateralnoj saradnji, uključujući ekonomska pitanja, industrijskoj saradnji, kao i međunarodnim pitanjima - sukobu u Ukrajini .

„Ovi razgovori su bili veoma korisni“, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF.

Zamenik šefa Saveta bezbednosti Ruske Federacije, predsednik Jedinstvene Rusije Dmitrij Medvedev i predsednik NR Kine Si Đinping bili su jednoglasni u visokoj oceni trenutnog stanja i perspektiva rusko-kineskih odnosa, razmenili su mišljenja o širok spektar pitanja na bilateralnom dnevnom redu, saopštio je Sekretarijat zamenika predsednika Saveta bezbednosti RF.

Si Đinping
foto: AP Jack Taylor

Medvedev je 20-21. decembra predvodio delegaciju partije Jedinstvena Rusija u zvaničnoj poseti Pekingu na poziv Centralnog komiteta Komunističke partije Kine.

„Medvedev i Si Đinping bili su jednoglasni u visokoj oceni trenutnog stanja i perspektiva rusko-kineskih odnosa i imali su temeljnu razmenu mišljenja o širokom spektru pitanja bilateralnog dnevnog reda“, napominje sekretarijat.

Razgovori sa Si Đinpingom bili su prvi direktni kontakt lidera dve vladajuće partije Rusije i Kine od početka pandemije, kao i od održavanja Kongresa KPK 2022. u oktobru 2022. godine.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track