AMERIČKA KONGRESMENKA OGORČENA ZBOG ZELENSKOG: Traži milijarde poreskih obveznika SAD za 51. državu - Ukrajinu!
Mardžori Tejlor Grin, Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

AMERIČKA KONGRESMENKA OGORČENA ZBOG ZELENSKOG: Traži milijarde poreskih obveznika SAD za 51. državu - Ukrajinu!

Planeta -

Republikanska kongresmenka Mardžori Tejlor Grin ogorčeno je prokomentarisala posetu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Vašingtonu zbog njegovih namera da dobije još veću podršku.

Ona je na Tviteru opisala Zelenskog kao "predsednika u senci" koji "mora da dođe u Kongres i objasni zašto mu trebaju milijarde dolara američkih poreskih obveznika za 51. državu, Ukrajinu".

"Ovo je apsurdno. Stavite Ameriku na prvo mesto", napisala je Grin u objavi.

Kongresmenka, koja je odana saveznica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, prošlog meseca je inicirala rezoluciju kojom se zahteva revizija finansija koje je američka vlada dala kako bi pomogla Ukrajini u sukobu sa Rusijom.

Inicijativa je poražena tesnom većinom u Predstavničkom domu, a demokrate su tvrdile da bi se time poslao pogrešan signal Kijevu.

Uoči američkih međuizbora, Grin je izjavila da "nijedan peni neće otići u Ukrajinu" ako republikanci preuzmu kontrolu nad Kongresom.

Volodimir Zelenski
foto: AP Patrick Semansky

Ipak, nakon što su dobili većinu u Predstavničkom domu, republikanski predstavnici Kevin Mekarti i Majkl Mekol utišali su nagađanja da će njihova stranka smanjiti vojnu pomoć Кijevu.

Tokom aktuelne posete Zelenskog Vašingtonu, tokom koje je predviđeno i obraćanje Kongresu, očekuje se da američki predsednik Džozef Bajden objavi novi paket pomoći za Kijev.

"Politiko" piše, pozivajući se na izvore, da će ukrajinska delegacija udvostručiti molbe za napredne armijske taktičke raketne sisteme dugog dometa "ATACMS" i bespilotne letelice "Grej igl" i "Riper". Navodi se da američki zvaničnici nerado udovoljavaju ovim zahtevima, zabrinuti da bi to moglo da izazove oštru reakciju Rusije.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova upozorila je Vašington još u septembru da bi slanje oružja dugog dometa Kijevu značilo "prelazak crvene linije" i učinilo Ameriku "direktnom učesnicom u sukobu".

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track