POSLE GOVORA ZELENSKOG U KONGRESU: Pelosi dobila ukrajinsku zastavu iz Bahmuta sa potpisom vojnika, a on američku ispred Kongresa
Foto: AP/Carolyn Kaster, AP/J Scott Applewhite

poseta predsednika ukrajine SAD

POSLE GOVORA ZELENSKOG U KONGRESU: Pelosi dobila ukrajinsku zastavu iz Bahmuta sa potpisom vojnika, a on američku ispred Kongresa

Planeta -

U govoru u američkom Kongresu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski branio je američku pomoć Ukrajini, za koju je rekao da nije dobrotvorna, već ulaganje u svetsku bezbednost i demokratiju.

Zelenski je u sredu doputovao u SAD, što je njegova prva poseta inostranstvu od početka ruske vojne agresije na Ukrajinu krajem februara ove godine. U Beloj kući ga je primio predsednik Džo Bajden, koji će ovom prilikom objaviti novi paket vojne pomoći vredan 1,85 milijardi dolara.

Volodimir Zelenski, Kapitol Hil
foto: AP/Carolyn Kaster

„Vaš novac nije dobrotvorne svrhe. To je ulaganje u globalnu bezbednost i demokratiju, s kojom postupamo na najodgovorniji način“, rekao je Zelenski posle sastanka sa Bajdenom na sednici oba doma američkog Kongresa, gde je dočekan stojeća ovacija.

Prema Zelenskom, svet je previše povezan da bi bilo koja zemlja stajala po strani i osećala se sigurno. Istovremeno je pozvao demokrate i pozvao republikance da zajednički podrže pomoć njegovoj zemlji.

Volodimir Zelenski, Kapitol Hil
foto: AP/Carolyn Kaster

Njegov poziv dolazi u trenutku kada neki republikanci, koji će u januaru preuzeti većinu u Predstavničkom domu američkog Kongresa, dovode u pitanje smisao takvog obima pomoći Ukrajini. Neki republikanci čak pozivaju na zamrzavanje pomoći i preispitivanje trošenja do sada utrošenih sredstava.

Zelenski predviđa preokret za drugu godinu

Volodimir Zelenski, Kapitol Hil
foto: AP/Carolyn Kaster

„Baš kao hrabri američki vojnici koji su branili svoje linije i pružali otpor Hitlerovim snagama tokom Božića 1944. godine, hrabri ukrajinski vojnici čine isto protiv Putinovih snaga ovog Božića“, rekao je ukrajinski predsednik kongresmenima.

Zelenski je na poklon dobio američku zastavu koja se vijorila iznad Kongresne palate u čast njegove posete.

Ukrajinski predsednik je izrazio nadu da će Kongres odobriti novu pomoć u vrednosti od dodatnih 45 milijardi dolara za odbranu „naših vrednosti i nezavisnosti“. Predvidio je preokret u ratu za narednu godinu.

Volodimir Zelenski, Kapitol Hil
foto: AP/Carolyn Kaster

Dok je insistirao da se Ukrajinci nikada neće predati, rekao je da im je i dalje potrebno više oružja. „Imamo artiljeriju, da, hvala. Da li je dovoljno? Iskreno, ne baš“, rekao je on u govoru, dodajući da im je potrebno još topova i granata za potpuno povlačenje ruskih snaga.

Po završetku govora, Zelenski je Kongresu poklonio ukrajinsku zastavu sa potpisima ukrajinskih vojnika, koje je posetio u utorak pre posete Sjedinjenim Državama na ratištu u Bahmutu na istoku zemlje, gde su u toku žestoki sukobi sa ruske snage.

Poređenja sa Čerčilovom posetom

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa Bajdenom u Beloj kući, Zelenski je rekao da izraz „pravedan mir“, koji je njegov domaćin ranije pomenuo, za njega ne znači nikakav kompromis u pogledu suvereniteta, slobode i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Volodimir Zelenski, Kapitol Hil
foto: AP/Carolyn Kaster

Na konferenciji za novinare, na kojoj su bila dozvoljena samo dva novinarska pitanja, Bajden je izazvao smeh odgovorom na pitanje da li ne bi bilo bolje da SAD pošalju sve vojne kapacitete u pomoć Ukrajini odjednom, a ne postepeno. On je pokazao na Zelenskog i rekao da je njegov odgovor da. Zelenski se nasmejao sa novinarima i rekao da se potpuno slaže.

Bajden je rekao da ruski predsednik Vladimir Putin još nije pokazao nameru da okonča rat u Ukrajini.

Prva poseta Zelenskog inostranstvu otkako je Rusija izvršila invaziju na njegovu zemlju u februaru izazvala je poređenje sa bivšim britanskim liderom Vinstonom Čerčilom, koji je napustio svoju domovinu tokom rata sa nacističkom Nemačkom i posetio Vašington krajem 1941.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track