UKRAJINSKA "ČESTITKA" ZA ROĐENDAN ROGOZINU: Artiljerijski vođeni projektil doleteo u pravo u restoran! Ukrajinci ga pratili?!
Foto: AP/Yuri Kochetkov, screenshot

za dlaku izbegao smrt

UKRAJINSKA "ČESTITKA" ZA ROĐENDAN ROGOZINU: Artiljerijski vođeni projektil doleteo u pravo u restoran! Ukrajinci ga pratili?!

Planeta -

Bivši direktor Roskosmosa Dimitrij Rogozin za dlaku je izbegao smrt, ni manje ni više nego za svoj 59. rođendan, kada je artiljerijski vođeni projektil preciznog dejstva pogodio restoran "Šeš- beš" u centru Donjecka. Smrt je za dlaku izbegao i predsednik vlade Donjceke Narodne Republike Vitalij Hocenko.

Međutim dve osobe su u ovom napadu stradale, a njih šestoro ranjeno.

Iako se napad desio u sredu kasno uveče, neke stvari ukazuju da je napad brižljivo pripreman i da se nije desio slučajno, odnsono da je plod obaveštajnog delovanja ukrajinske agenture, koja očito prati Rogozina detaljno širom Donbasa.

I sam saradnik Dimitrija Rogozina je rekao da neko informacije o tome gde se nalaze dao Ukrajincima. Napad se dogodio oko 19.45 po moskovskom vremenu i da je bilo nekoliko direktnih pogodaka tačno na mesto gde su se nalazili Rogozin i saradnici , što ukazuje na curenje informacija o tome gde se kreće bivši šef Roskosmosa.

dmitry rogozin, Dimitri Rogozin, Dmitri Rogozin, Atentat, Donjeck
foto: screenshot

Prve informacije koje su se pojavile ukazivale su da su u pitanju modifikovane rakete tipa grad kalibra 122 mm koje su lansirane na Donjeck. Inače intenzivni napadi ukrajinske vojske na ovaj grad, danji u noću od kad traje pritisak na zauzimanje Bahmuta/Artjomska, traju već nekoliko dana odnoseći sve veći broj stradalih civila.

Međutim, isplivala je dodatna informacija da restoran nije pogođen kao što se mislio raketom grad, nego artiljerijski vođenim projektilom ispaljenih iz haubice bilo vučne ili samhodne kalibra 155 mm koje su članice NATO SAD, Nemačka, Poljska, Francuska, Norveška, donirale vlasitma u Kijevu.

Prvo se mislio da je u pitanju artiljerijski vođeni projektil Eksalibur, koji se isapljuje iz vučnih haubica M777 američke proizvodnje, a onda su pronašeni geleri od projektila Vulkano isto kalibra 155 mm koji je razvila italijanska kompanija OTO Melara sada Leonardo.

dmitry rogozin, Dimitri Rogozin, Dmitri Rogozin, Atentat, Donjeck
foto: screenshot

Naime Vulkano je nastao u okviru razvoja artiljerijske granate povećanog dometa prvo kao mornarički projektil za upotrebu sa brodskih topova kalibra 127 mm koji se nalaze na raketnim fregatama, a onda projeakt je raširen i na kopnenu artiljeriju. U razvoj su se uključila Holandija koja je razvijala artiljerijske projektile za brodske topove, a Šapnija i Nemačka za kopnenu vojsku. Razvijena su dva tipa projektila Vulkano nevođeni BER (Ballistic Ektended Range) makismalnog dometa do 35 - 55 km i vođeni precizni GLR (Guided Long Range) maksimalnog dometa 70 km. Prvi nevođeni ušli su u serijsku proizvodnju 2008, a vođeni se nalaze od 2012. godine.

Telo projektila je napunjeno IM eksplozivom, a na granati se nalaze volframovi prstenovi koji omogućuju visoku efikasnost protiv slabije zaštićenih ciljeva. Upapljač na granati omogućava trenutni ili odloženi uticaj. Posebno se visoka preciznost ostvaruje na laserski obeležene ciljeve koji su nepokretni u odnosu na pokretne. Granata ima mogućnost programiranja da projektil padne na cilj pod uglom od 90 stepeni, odnsono vertikalni pad.

dmitry rogozin, Dimitri Rogozin, Dmitri Rogozin, Atentat, Donjeck
foto: AP/Yuri Kochetkov, screenshot

Inače Nemačka je 21. avgusta 2022. odobrila prodaju 255 precizno vođenih artiljerijskih granata Vulcano Ukrajini. Vlada u Berlinu saopštila je da ovi projektili nisu u službi Bundesvera, a Nemačka ih je kasnije naručila direktno od proizvođača. Pretpostavlja se da je Ukrasina dobila verziju projektila sa GPS navođenjem i infracrvenim senzorima, ali sa sigurnošću niko nije mogao da potvrdi da ukrajinskoj vojsci nije isporučen i onaj sa laserskim obeleživačem.

Inače ovi precizno vođeni projektili mogu se ispaljivati iz nemačkih samohodnih haubica PZH-2000 i francuskih samohodnih topova CEASAR kalibra 155 mm

Taktičko tehnički podaci:

Nevođeni projektil kratkog dometa BER

Kalibar: 55/52 kalibar domet do 50 km, 155/39 kalibar domet do 36 km;

Multifunkcionalni upaljač, odložena eksplozija,

balistička preciznost

Vođeni projektil dugog dometa GLR

Kalibar 155/52 domet do 70 km, 155/39 domet do 55 km

Princip vođenja: Autonomni IMU + GPS navođenje;

Kružno odstupanje od cilja manje od 5 m

Navođenje SAL terminala sa odstupanjem manjim od 3m na metu u bilo kom operativnom prečniku

HE bojeva glava.

Svi atentati na funkcionere u Donbasu

Avgust 2018.

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko poginuo je krajem avgusta 2018. godine eksploziji u restoranu u centru "Spear" u Donjecka. U eksploziji je ranjen tada ministar za prihode i poreze Aleksandar Timofejev, koji je prevezen u bolnicu zajedno sa još dvoje ljudi. Prema podacima snaga bezbednosti DNR, eksplozija je organizovana po nalogu Službe za bezbednost Ukrajine

Februar 2017

Komandir jedinice "Somali" Mihail Tolstij poznat pod nadimkom "Givi" koji se smatra jednim od heroja u odbrani Donbasa ubijen je 8. februara 2017. godine. Givi je stradao u eksploziji u kući u kojoj je živeo.

16. oktobar 2016.

Komandir bataljona „Sparta“ Arsen Pavlov zvani Motorola ubijen je kada je dignut u vazduh lift u zgradi u kojoj je živeo.

Za oba ubistva vlasti DNR-a okrili su ukrajinsku službu bezbednosti.

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

01:24

ZELENSKI JE LUTKA Samardžija: Ukrajina nije vojno jak igrač. Kad je svi ostave, opet će Rusija biti ta koja će pomoći Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track