MOLILA SE U SEBI ISPRED KLINIKE ZA ABORTUS PA UHAPŠENA: Engleska aktivistkinja optužena za kršenje tampon-zone PO BIZARNOM ZAKONU
Foto: Printscreen Twitter

bizarno

MOLILA SE U SEBI ISPRED KLINIKE ZA ABORTUS PA UHAPŠENA: Engleska aktivistkinja optužena za kršenje tampon-zone PO BIZARNOM ZAKONU

Planeta -

Isabel Von-Sprus, direktorka organizacije Marš za život za Britaniju, uhapšena je 6. decembra a optužena 15. decembra po četiri tačke za kršenje naloga za zaštitu javnog prostora (PSPO).

Ona će se pred sudom u Birmingemu pojaviti 2. februara 2023. godine.

Policija je reagovala posle pritužbe da se ona ispred bolnice tiho moli.

Ovaj oblik tampon zone ne samo da zabranjuje uznemiravanje, zastrašivanje ili uvredljive plakate, već i tihu molitvu, upotrebu reči „mama” ili „beba”, deljenje letaka pomoći, već čak i samo prisustvo onih koji se protive abortusu ili žele da mu ponude alternative.

Kao uslov za njenu kauciju navedeno je da ograničenje njenog ušečća u javnoj molitvi.

Ona ispred klinike nije nosila nikakve plakate ili transprarente.

Tri puta je primećena u blizini klinike, a kada su je pitali o tome, objasnila je da se možda molila, ali da je možda razmišljala i o drugim stvarima.

Govoreći o svom radu, Von-Sprus je rekla:

„Veliki deo svog života sam posvetila pružanju podrške ženama u kriznim trudnoćama. Moja vera je centralni deo onoga što jesam, pa ću ponekad stajati ili hodati u blizini ustanove za abortuse i moliti se o ovom pitanju. Ovo je nešto što sam radila skoro svake nedelje tokom poslednjih 20 godina mog života.”

Mnogi lokalni saveti u Velikoj Britaniji uveli su tampon zone oko klinika za abortuse. Političari trenutno raspravljaju da li da ih uvedu na nacionalnom nivou.

Predložena zona bi bila u radijusu od 150 metara oko klinika za abortuse.

Klauzula 9 zakona o kojem se trenutno raspravlja u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva sprečila bi ljude da „utiču“, „savetuju“, „ubeđuju“, „informišu“, „zauzmu prostor“ ili čak „iskazuju mišljenje“ u blizini klinike za abortus.

Za nepoštovanje predloženih pravila mogla bi biti određena kazna od dve godine zatvora.

(Kurir.rs/catholicnewsagency.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track