ANALIZA SPECIJALNE POSETE ZELENSKOG VAŠINGTONU: Ključni cilj jačanje motivacije partnera i budućnost rata u Ukrajini!
Foto: AP/Carolyn Kaster, AP/J Scott Applewhite

analiza darko obradović

ANALIZA SPECIJALNE POSETE ZELENSKOG VAŠINGTONU: Ključni cilj jačanje motivacije partnera i budućnost rata u Ukrajini!

Planeta -

Izjava Predsednika Bajdena da je na Zelenskom da „odluči kako želi da završi rat“ je snažan vetar u jedra legitimitetu Zelenskog u odnosu na druge zapadne saveznike i one lidere koji su spremni da u ime Ukrajine govore sa Putinom. Sa druge strane Predsednik Zelenski je izjavio da „samo mir nije kompromis“.

Ova specijalna poseta Zelenskog Vašingtonu nije paradna protokolarna poseta već specijalna i suštinska za budućnost rata. Njena svrha je motivaciona i komunikaciona u odnosu na međunarodne partnere.

Volodimir Zelenski, Kapitol Hil
foto: AP/Carolyn Kaster

Trijumf u Vašingtonu

Odbrana Ukrajine je trijumfovala u Vašingtonu. Čime je poslata jasna poruka svima na čijoj strani su SAD i da komprimsa sa ljudskim dostojanstvom, slobodom i demokratijom nema i ne može biti u odnosu na kategorije poput cene gasa i sličnih aranžmana. Kohezivni efekti ove posete u odnosu na Zapadni politički blok tek trebaju da nastupe.

Predsednik Zelenski se kretao u svom prepoznatljivom stilu, i još jednom je iskoristio priliku da pravilno iskomunicira snažne emotivne i slikovite poruke koje su medijski veoma atraktivne. Vrlo je upečatljiva rečenica „vaš novac nije milostinja to je investicija u globalnu bezbednost i demokratiju što mi činimo na najodgovorniji način“. I ako je Zelenski došao u posetu prijateljima i saveznicima nastavio je na tragovima svoje sada već kultne rečenice „ne treba mi prevoz već municija“.

Volodimir Zelenski, Kapitol Hil
foto: AP/Carolyn Kaster, AP/J Scott Applewhite

Analiza generala Hartlinga

Hajmo da pokušamo da dekodiramo posetu Vašingtonu. General Mark Hartling je posetu opisao u kontekstu elemenata nacionalne moći. Diplomatija, informacija, vojska i ekonomija. Dodao bih da je poseta potvrda američkog globalnog liderstva sa jedne strane, dok sa druge strane je snažna poruka svima po pitanju orijentacije. Ukrajina je afirmisana kao globalni vrednosni parametar. Na kraju krajeva politika se vrti oko vrednosti, a Zelenski je pokazao da je lider i to je saopštio na najvišem nivou.

Volodimir Zelenski, Kapitol Hil
foto: AP/Carolyn Kaster

Raketni sistem Patriot

Ako se vratimo na temu Patriot sistema, do sada su Amerikanci isporučil milijarde pomoći Ukrajini umesto velike protokolarne pompe primenjeni su maksimalni standardi zaštite takvih aktivnosti. Patriot je važan signal, dokaz savezništva, jer samo američki saveznici su dobijali ovaj sistem. Ali daleko je važnija poruka i to diplomatska. Amerika je poslala poruku da je globalni lider. Zelenski nije otišao ni u Peking, ni u Brisel, ni Berlin već u Vašington.

Volodimir Zelenski, Kapitol Hil
foto: AP/Carolyn Kaster

Američka vojna pomoć premašila je 100 milijardi dolara. Ako je jedan od elemenata globalnog liderstva mogućnost organizovanja globalnih akcija i rešavanje globalnih kriza, uz konstataciju da je rat u Ukrajini globalni poligon za svetsku dominaciju. Moramo da konstatujemo da su NR Kina i Amerika jedine velike sile dostojne međusobne konfrontacije. Nema sumnje da je Amerika tokom kovid krize i agresije na Ukrajinu ostavila iza sebe Kinu i u apsolutnim brojevima dokazala da ima sposobnost da predvodi globalne akcije u multivektorskom smislu. Na primeru savezništva sa Ukrajinom, SAD šalju snažnu poruku Filipinima, Tajvanu, Japanu, Južnoj Koreji, Vijetnamu a ta poruka je američki demokratski saveznici mogu računati na Ameriku u slučaju rata sa Kinom. Mogućnost okupljanja saveznika, izdvajanja materijalnih sredstava, mobilisanje na akciju u multilateralnim organizacijama još nikom oliko dugo nije pošlo za rukom.

Volodimir Zelenski, Kapitol Hil
foto: AP/Carolyn Kaster

Namera da se pomogne Ukrajini jeste američko opredeljenje, ali efekti su ono što treba sagledati i analizirati. Šalje se poruka ako želite uspešno da se branite to činite sa Amerikom kao saveznikom. Ova poseta predstavlja prekretnicu po pitanju rasporeda snaga unutar same Evropske Unije. Poslate poruke direktno će se odraziti na praktičnu diplomatiju država višegradske grupe i sudbinu inicijative Tri mora (iza koje stoji Amerika).

Volodimir Zelenski, Kapitol Hil
foto: AP/Carolyn Kaster

EU i Poljska

Definitivno usled Ruske agresije lestvica je podignuta vrlo visoko kada je reč o bezbednosnim aranžamanima i geopolitičkoj orijentaciji u Evropi. Evropska Unija neće gubiti na atraktivnosti ali kada je po sredi bezbednost Istočne Evrope, Poljaci će još čvršće gledati u Vašington u odnosu na Brisel i Berlin, ili Pariz. Naravno posledično će jačati veze i između Amerike i EU kao vid obnovljenog, vaskrslog transatlantskog jedinstva koje je dugo bilo u nekoj vrsti trzavica. Sa taktičkog aspekta vojna pomoć je bila presudna za odbranu Ukrajine. Ali i drugi faktori sukoba su povoljno uticali. Pre svega prostorni, vremenski, materijalni i ljudski. Ukrajina je višemilionska država, njena geografija je povoljna, vremenski faktor relativno povoljan kako stvarno tako i politički, dok je materijalni faktor čvrsto determinisan kontinuiranom finansijskom i vojnom podrškom. Upravo ta materijalna podrška je uslovljena političkim i diplomatskim aktivnostima.

Volodimir Zelenski
foto: AP Patrick Semansky

Rat iscrpljivanja

Rusija se definitivno sprema na rat iscrpljivanjem, nema interes za okončanjem sukoba čime bi priznala poraz. Dok Rusija sprema još 695.000 dodatnih vojnih ugovoraca, za svaki dolar ili evro koji Ukrajina dobija potrebna je demokratska procedura i podrška javnosti. Dakle sa jedne strane najvažniji faktor u ovom sukobu- materijalni zavisi od demokratske procedure i odluka, dok u slučaju Rusije jednim dekretom se rešava mobilizacija, ratna privreda, slanje na front.

Frensis Fukujama primetio je da ni američka vlada ne bi politički preživela gubitke koje je Rusija pretrpela. Javni rashodi su značajno porasli. Podsetimo se kakve je trzavice izazvala makroekonomska pomoć Ukrajini od strane EU. Tom prilikom je Mađarska istakla da će pomoći Ukrajini u iznosu koji je dogovoren na teret Mađarske, ali ne kroz kredit EU, već direktno na bilateralnom nivou kao država članica. Ovakva odluka je izazvala oštru debatu, došlo je do nestabilnosti u odlučivanju. Sa tim u vezi Rusija ima razloga da se nada da će prolongiranje rata uticati na jedinstvene stavove i da će u jednom trenutku dovesti do birokratskog zamora, političke debate i napetosti koja će se kasnije prebaciti na održivost podrške javnog mnenja. Vremenski fakotor u smislu tajminga, a ne meteo uslova, deluje vrlo izazovno. Naravno bilo bi neodgovorno oceniti da je zamor u podršci Ukrajini izvesna stvar, već samo određeni rizik na koji se mora računati. Istovremeno sve obimnije sankcije će takođe u vremenskom smislu uticati na smanjenje sposobnosti Rusije da vodi rat, ali Rusija nema problema sa javnim mnenjem kao faktorom od važnosti za političke odluke.

Volodimir Zelenski
foto: Printscreen/Twitter

Zato je Zelenski počeo svoju međunarodnu „turneju“ upravo u Vašington, a ne bih se iznenadio da usledi poseta Berlinu i Briselu. Sada smo u fazi sukoba gde je potrebno ojačati afirmaciju podrške Ukrajini kao politički i međunarodno prihvatljive aktivnosti. Javno mnenje političkog Zapada je zapravo najvažniji saveznik Ukrajine.

Kurir.rs/Darko Obradović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track