LIN M. TREJSI PRVA ŽENA AMBASADOR SAD U MOSKVI: Želi da spasi sve Amerikance u ruskom zatvoru, i još jače sankcije Rusiji!
Foto: AP/ U.S. State Dept.

pRIORITET BORBA PROTIV PUTINA

LIN M. TREJSI PRVA ŽENA AMBASADOR SAD U MOSKVI: Želi da spasi sve Amerikance u ruskom zatvoru, i još jače sankcije Rusiji!

Planeta -

Američki Senat velikom većinom glasova potvrdio je da novi ambasador SAD u Moskvi bute Lin M. Trejsi. Sa ovom odlukom Lin M. Trejsi postala je prva žena na funkciji američkog ambasadora u Rusiji, koju su obavljali isključivo u poslednjih 80 godina muškaraci.

Mnogi ovaj izbor vide kao signal posvećenosi SAD Ukrjaini dok se suočava sa ruskom invazijom. Trejsi je inače karijerni diplomata koja je bila u Jermeniji ambasador, a u Rusiji kako je naveo lider većine u Senatu Čak Šumer iz redova demokrata Lin M. Trejsi će biti: "zadužeba da se suprostavi ruskom predsedniku Vladimiru Putinu".

Lynne M. Tracy
foto: AP/ U.S. State Dept.

O izboru Lin M Trejsi oglasila se i Rusija "toplim savetom" i preporukom za novu ambasadorku.

"Lin Trejsi, koja je potvrđena u utorak kao ambasadorka SAD, ne bi trebalo da se meša u unutrašnje stvari Ruske Federacije, kao što su to činili neki njeni prethodnici, ovo je u intervjuu za TASS izjavio šef severnoameričkog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksandar Darčijev.

On je podsetio da Trejsi kako je jedan od njenih prethodnika tek počeo da radi, pod maskom rada sa civilnim društvom, počeo da se meša u unutrašnje stvari zemlje.

Darčijev, je savetovao Trejsi da ne ide ovim „pogrešnim putem”.

Istovremeno, odgovorio je zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova, novoj ambasadorki nakon izjava u američkom Kongresu praktično nije preostala sloboda manevra.

Trejsi je, govoreći u novembru u Komitetu za spoljne poslove Senata, obećala da će podržati sankcije protiv Ruske Federacije i njihovo dalje pooštravanje. Ona je rekla i da će se boriti za oslobađanje Amerikanaca u ruskom pritvoru.

Kurir.rs/A.M./RFE/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track