Najnovije vesti

NOVA DROGA SE ŠIRI EVROPOM: Roze kokaina možda ima i u Srbiji, posledice su UZNEMIRUJUĆE!
Foto: Printskrin / You Tube

NOVA DROGA SE ŠIRI EVROPOM: Roze kokaina možda ima i u Srbiji, posledice su UZNEMIRUJUĆE!

Planeta

Nova droga hara Evropom, pretpostavlja se da je stigla i u Srbiju, a evo o čemu je reč i koliko je opasna!

Jarko ružičasta droga koja se naziva "tusi", poznatija još i kao "ružičasti kokain", brzo širi Evropom i postaje sve popularnija među mladima. Svetski mediji navode da potiče iz Kolumbije i da je postala sinonim za novu generaciju mladih dilera, koji je navodno prave i prodaju. O kakvom je narokotiku reč i ima li ga i u Srbiji?

Prim. dr Diana Raketić V.D. direktorka Zavoda za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj kaže za Euronews Srbija da oni još uvek nisu imali direktnog iskustva sa ovom drogom, tačnije da nisu imali pacijente na detoksikaciji koji su je konzumirali, ali ukazuje da o njoj uveliko pričaju i njihovi pacijenti. Kako dodaje, ne može da se isključi mogućnost da se ona uveliko ne koristi i u Srbiji.

"Mi još uvek nismo imali iskustva sa tusijem, ali to ne znači da je nema u Srbiji. Sa pacijentima, koji nam dolaze, često razgovaramo i na temu novih droga koje su primećene u svetu.

Oni nam kažu da su čuli za ovu i da znaju da je ima i kod nas. Međutim, mi se još uvek nismo direktno susreli sa njom. Za tusi smo takođe čuli i od kolega iz inostranstva koji su nam na seminarima pričali da su se susretali sa ovom drogom tako da smo o njoj čuli i iz prve ruke", kaže dr Raketić.

"Ne zna se šta sve ima u tusiju"

Zapravo, kako objašnjava, ova droga je na sebe skrenula pažnju lekarske struke upravo zbog toga što se, kako navodi, pravi u "kućnim laboratorijama" i zbog toga nema preciznog recepta po kome se proizvodi, što je čini posebno opasnom. Zapravo, objašnjava, šta će tačno "tusi" da sadrži u sebi, zavisi od onog ko je pravi.

droga tusi, ružičasti kokain
foto: Printskrin / You Tube

"Nju zovu 'ružičasti kokain', ali ona zapravo nema kokaina u sebi. Pretpostavljam da je u pitanju neki markentiški trik. To je pre svega mešavina MDMA i ketamina, mada neki tvrde da tu ima dosta kofeina i fentamila koji je takođe jedna ozbiljna droga opijatskog karaktera. Neki navode i da ova droga ima mnoge druge suspstance. Vi zapravo suštinski ne znate šta je sve unutra i u kojoj količini i to je glavni problem kada treba da tretirate takvog pacijenta", objašnjava ona.

Dr Raketić kaže da u svakom slučaju, nezavisno od kompletnog spiska sastojaka, korisnici "tusija" doživljavaju kombinaciju sedativnog tripa ketamina sa stimulativnog dodatka MDMA, i oni su, prema njenim rečima, osnova za ovu drogu.

"Ono što znamo je da spada u grupu klupskih droga. Zbog toga je "tusi" sve popularniji kod mladih. Prepoznaje se po tome što je u pitanju prah koji je roze ili ljubičaste boje i ima miris jagode. Takođe, ima stimulativni i halucinogeni efekat. Uglavnom se uzima intranzalno, odnosno ušmrkava se, mada može da se rastvori i da se popije.

Dr Raketić kaže da je to droga koja daje osećaj euforije. Suština je, pojašnjava, u tome da izaziva osećaj pomućene svesti, veće fizičke i psihičke energije, ali dodaje, ima i halucogeni efekat.

Uznemirujuće posledice

Upitana koje konkretne posledice ova droga može da izazove, kaže, da je karakteristika klupskih droga, pa i "tusija", taj da pruža osećaj sužene svesti i po tome se ova posebno ne razlikuje. Dr Raketić dodaje da zavisnost od nje nije isljučena, ali može da izazove razne druge posledice.

"Naravno, neko ko konzumira i druge droge može da bude sklon tome da i ovu koristi. Zbog toga, ne možemo samo da gledamo na to da neko koristi isključivo samo ovu drogu. Uglavnom to bude kombnacija raznih koja može da uključi i tusi. U svakom slučaju, nezavisno od toga, na nju treba da gledamo kao na drogu koja je klupska, koja ima stimulativni i haluciogeni efekat.

Zavisnost može da nastane, ali je glavni problem drugačiji. On se tiče akutnih, nus efekata. To znači da nakon njenog konzumiranja vi možete da završite na psihijatrijskom odeljenju jer ste imali određene halucinacije. Takođe, zbog loše percepcije ralnosti i okruženja, na primer zbog toga što ste nešto loše nešto protumačili, postoji i opasnost od suicida, situacije u kojoj bi osoba mogla da postane žrtva nasilja ili neke druge opasne situacije.

Prosto, suština je da nakon njene komzumacije vi imate poremećeno rasuđivanje realnosti i ne može se predivideti kako ćete da reagujete u tom trenutku. Jednostano, nakon što uzmete tusi izvesno je da vi ne možete da razlikujete bitno od nebitnog, pa zbog toga ne možemo da predvidimo dalji ishod", objasnila je ona.

Dr Raketić za Euronews Srbija upozorava da je jako važno obratiti pažnju posebno na mlade kada je u pitanju ova droga, jer kako ponavlja, ona je zbog svoje boje i mirisa, upravo među njima i popularna. Kako naglašava, pred nama su praznici, pa samim tim se očekuje i da u narednom periodu bude organizovano što više žurki na kojima može da se očekuje da ova i ili slična droga bude dostupna.

Kurir.rs/Mondo/Euronews

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja
track