IZVINJENJE ZA ROPSTVO JE POČETAK DUGOG PUTA! Holandski kralj: Niko danas ne snosi odgovornost za neljudska dela koja su naneta
Foto: EPA Robin Utrecht

IZVINJENJE ZA ROPSTVO JE POČETAK DUGOG PUTA! Holandski kralj: Niko danas ne snosi odgovornost za neljudska dela koja su naneta

Planeta -

Holandski kralj Vilem-Aleksander (Willem-Alexander) pozdravio je nedavno izvinjenje vlade za ulogu države tokom 250 godina ropstva uz ocenu da je to "početak dugog puta".

"Niko danas ne snosi odgovornost za neljudska dela koja su naneta životima muškaraca, žena i dece. Međutim, poštenim suočavanjem sa zajedničkom prošlošću i priznavanjem zločina protiv čovečnosti tokom ropstva, mi postavljamo temelje za zajedničku budućnost", rekao je kralj u božićnoj poruci iz svoje palate u Hagu.

Vilem-Aleksander je dodao da u budućnost svi treba da se suprotstave savremenim oblicima diskriminacije, eksploatacije i nepravde.

Ropstvo je pomoglo u finansiranju holandskog "zlatnog doba", perioda prosperiteta kroz pomorsku trgovinu u 16. i 17. veku.

Zemlja je prodala oko 600.000 Afrikanaca, uglavnom u Južnu Ameriku i Karibe.

Holandski premijer Mark Rute (Rutte) je 19. decembra preneo zvanično izvinjenje vlade zbog uloge holandske države u ropstvu, koje je nazvao "zločinom protiv čovečnosti".

Vlada je obećala nekoliko velikih komemorativnih dogadjaja počevši od sledeće godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track