KARTOGRAFSKI PRIKAZ - TRI FAZE RATA U UKRAJINI! Mlakar: Nažalost, u Bahmutu je STRAVIČNO! Imamo reprizu Prvog svetskog rata!
Foto: Kurir Televizija

MAPA rata

KARTOGRAFSKI PRIKAZ - TRI FAZE RATA U UKRAJINI! Mlakar: Nažalost, u Bahmutu je STRAVIČNO! Imamo reprizu Prvog svetskog rata!

Planeta -

Andrej Mlakar, urednik u Kuriru i Darko Obradović, Centar za stratešku analizu razgovarali su u jutarnjem programu i komentarisali pominjanja mirovnih pregovora povodom rata u Ukrajini, kao i posetu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog- Vašingtonu.

Kako je Zelenskom sugerisano da je vreme da se postavi okvir za okončanje rata Obradović je mišljenje dao prvo iz poslednjeg događaja posete predsednika Zelenskog Vašingtonu.

- Uzeli su da komentarišu duksericu Zelenskom. To su desničari koji su ga dočekali na nož. Arsenal demokratije nije iscrprljen. Ono što moram da kažem je da Zelenski ima dvopartijsku podršku, a to je nezamislivo. SAD preko sto milijardi dolara izdvajaju za jednu državu na istoku Evrope i možete videti koliko su Evropljani sebični - uveo je Obradović.

A Evropsku podršku, kao i solidarnost evropskih država sa Ukrajinom, predstavio je Mlakar.

- Kada je Rusija upala na Krim ustanovili smo da Evropa nije imala ni 200 operativnih tenkova. Jedan moj kolega rekao je:" Uhvatili su Evropu spuštenih gaća". Imamo reprizu Prvog svetskog rata u Bahmutu. Masovna stradanja, mrtvi, blato...- rekao je on.

Rusija, Ukrajina,
foto: Kurir tv

Prezentovao je situaciju u Ukrajini, na karti na kojoj su naznačene ruske i ukrajinske granice.

- Prodor je ostvaren u Hersonskoj oblasti, koja je prva zauzeta. Očekivao se napad na Odesu, nije uspelo, od toga se odustalo uprkos simultanim operacijama - pokazao je Mlakar, a na sledećoj mapi podvukao "Mažino" linije:

- Ono što se desilo, a mnogi su tumačili kao poraz Rusije, je njena odluka da se povuče iz kijevske, sumske i černigovske oblasti da prebaci nazad snage. To nije bilo panično, nego selektivno povlačenje. Predgrađe Buča, Irpin, jedinice koje su završile oko kijevske i sumske oblasti prebačene su kasnije na Harkov - Mlakar je pokazao drugu fazu rata, nakon koje je usledila treća:

- Period 28. na 29. avgust krenuli su uspesi na više frontova. Rusi su se povukli iz harkovske oblasti, jer količina vojnika koju je Rusija posedovala nije bila dovoljna. Došlo je i do određenih neslaganja unutar ruskih vojnih krugova - ispričao je on.

09:51

KARTOGRAFSKI PRIKAZ ISHODA RATA U UKRAJINI

Ubrzanom retrospektivom prezentovao je poslednju mapu:

- Rusija se morala povući preko reke Dnjepar, desnu obalu su prepustili Ukrajini, levu su zauzeli, a ono što je karakteristično za taj prostor bilo je da se pređe reka Dnjepar. Rusi pokušavaju zaobilaznim putem da probiju Donbas i Bahmut, jer su ukrajinci stvorili tamo bastion. Nažalost tamo se dešavaju stravične scene - ispričao je on.

Celokupan sadržaj pogledajte na Kurir TV, jutarnji program Redakcija.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track