SEVERNA KOREJA POSLALA JUŽNOM KOMŠIJI DRONOVE: Nastala panika, podignuti avioni i helikopteri! Jedna letelica pala VIDEO
Foto: Printscreen

PREŠLI 38 PARALELU

SEVERNA KOREJA POSLALA JUŽNOM KOMŠIJI DRONOVE: Nastala panika, podignuti avioni i helikopteri! Jedna letelica pala VIDEO

Planeta -

Severna Koreja u ponedeljak 26.12. 2022. godine izvela je do sad najveću provokaciju kada je preko 38 paralele, odnosno demilitraizovane linije poslala dronove koji su uočeni kod grada Gimpoa.

„U 10.25 naša vojska je prvi put otkrila severnokorejski dron u vazdušnom prostoru u oblasti grada Gimpo“, saopštio je generalštab južnokorejske vojske. Kako su dodali, nekoliko severnokorejskih dronova upalo je i u vazdušni prostor zemlje u širem području provincije Gjeonggi, u blizini glavnog grada Seula.

Severna Koreja, dron, upad
foto: Printscreen

Nakon upada, južnokorejska vojska je prvo odgovorila pucnjevima upozorenja, a zatim poslala avione i helikoptere u vazduh. Jedan od južnokorejskih aviona se kasnije srušio ubrzo nakon poletanja, ali su se oba pilota bezbedno katapultirala ranije.

Kako javlja južnokorejska novinska agencija Jonhap, koja se poziva na predstavnika južnokorejskog ministarstva saobraćaja, letovi na međunarodnim aerodromima Gimpo i Inčeon u blizini glavnog grada privremeno su obustavljeni na oko sat vremena na zahtev Glavnog štaba Južne Koreje. korejska vojska.

Severna Koreja, dron, upad
foto: Printscreen

To je prvi upad severnokorejskih bespilotnih letelica u vazdušni prostor Južne Koreje u poslednjih pet godina i dolazi u trenutku kada Pjongjang eskalira tenzije na Korejskom poluostrvu testiranjem raketa.

„Naša vojska će nastaviti da temeljno i odlučno odgovara na provokacije Severne Koreje“, saopštila je vojska Južne Koreje posle najnovijeg incidenta.

Severna Koreja, dron, upad
foto: Printscreen

Inače laki jurišnik južnokorejske vojske KA-1 srušio se posle poletanja iz baze Vonju na istoku zemlje, kazao je funkcioner ministra odbrane. Dvojica pilota su se katapultirala.

Kurir.rs/RTV SLO/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track