"TO JE BILA TEMPIRANA BOMBA": Ekspert o eksploziji najvećeg akvarijuma, otkrio ko je GLAVNI KRIVAC za "talas uništenja" u Berlinu
Foto: Printscreen/Twitter

"TO JE BILA TEMPIRANA BOMBA": Ekspert o eksploziji najvećeg akvarijuma, otkrio ko je GLAVNI KRIVAC za "talas uništenja" u Berlinu

Planeta -

Nemački stručnjak rekao je da je akvarijum koji je eksplodirao u berlinskom hotelu Radison blu bio "tempirana bomba koja otkucava", a koju je trebalo predvideti.

Herman Šuranm, bivši vlasnik "Schuran Seawater Equipment", rekao je da ga ne iznenađuje što je ovaj džinovski rezervoar eksplodirao.

Stručnjak za izgradnju objekata sličnih berlinskom akvarijumu rekao je da je trebalo jasno naglasiti da bi akvarijum mogao da traje samo do određenog trenutka, a da neki istraju samo 25 godina. Struktura je prsla nakon samo 19 godina, prenosi Daily Mail.

Herman tvrdi da je ponuđeno da radi na izgradnji akvarijuma, ali da je odlučio da ne nastavi sa tim, napominjući da je akvarijum prevelik i da ne bi mogao sa sigurnošću da kaže koliko će dugo da opstane.

On je rekao da je krivica na onima koji su ga izgradili, dodajući da je trebalo vršiti preglede svake dve godine.

"U suprotnom, reč je o zapostavljanju“, rekao je on.

On je dodao da nije upoznat sa procesom koji je korišćen za jačanje strukture, ali ako nije pripremljen na pravi način, mogao bi da dovede do pukotina na staklu.

U ugovoru je navedeno da su potrebne redovne inspekcije, ali ne piše koliko česte one treba da budu.

"Taj Akvadom je trebalo da se zagreje na 80 stepeni u pećnici nakon izgradnje, a zatim ponovo nakon renoviranja. To je veoma skupo, ali je moguće", rekao je Herman za EuroWeekly.

On je rekao da ako se ovaj proces ne koristi, na staklu se mogu formirati pukotine od naprezanja.

Berlin
foto: Twitter/niklas_scheele

Akvarijum visok 25 metara, koji se nalazio u foajeu hotela Radison Blu u centru Berlina, eksplodirao je oko 5.50 ujutro 16. decembra, tako usmrtivši 1.500 tropskih riba koje su tamo bile smeštene.

Razbijanje akvarijuma Akvadom dovelo je do toga da je milion litara vode procurilo kroz recepciju i tako prekinulo struju u hotelu. Dve osobe su povređene od delova razbijenog stakla i zbrinute su u bolnici.

Međutim, posledice su mogle biti daleko smrtonosnije da se bizarna nesreća dogodila sat vremena kasnije, kada je predvorje hotela obično prepuno posetilaca, te na svu sreću nije.

Policija je saopštila da nije pronašla dokaze o zlonamernom činu, ali uzrok spektakularnog kolapsa nešto pre 6 sati ujutru, u kojem su dve osobe lakše povređene, ostaje nejasan.

Lokalna vlada je saopštila da je skoro svih 1.500 riba koje su bile unutra u trenutku pucanja uginulo, ali da je "nekoliko riba na dnu akvarijuma" spaseno.

Berlin
foto: Twitter/niklas_scheele

Oko 400 do 500 uglavnom malih riba iz odvojenog dela akvarijuma smeštenih ispod hotelskog hola evakuisano je u druge rezervoare u susednom akvarijumu koji nije bio pogođen.

Akvarijum je otvoren u decembru 2003. godine i modernizovan je 2020. godine.

Nagađalo se da su temperature smrzavanja koje su se preko noći spustile na minus 10 stepeni Celzijusa izazvale pukotinu u rezervoaru od akrilnog stakla, koji je potom eksplodirao pod težinom vode.

Snimak iz unutrašnjosti hotela pokazao je veliku štetu na providnom akvarijumu, a samo okvir još uvek stoji na mestu.

U blizini mesta događaja razbacani su polomljena prozorska stakla i oštećeni nameštaj.

Cilindrični akvarijum se nalazi u foajeu hotela Radisson Blu i ima ugrađen lift sa prozirnim zidovima koji su koristili posetioci rekreativnog kompleksa Sea Life, koji takođe obuhvata hotel, prodavnice i restorane.

Operateri kažu da akvarijum ima najveći cilindrični rezervoar na svetu i da je sadržao 1.500 tropskih riba 80 različitih vrsta pre incidenta.

List Bild navodi da je akvarijum ponovo otvoren ovog leta nakon dvogodišnjeg renoviranja koje je koštalo oko 2,6 miliona evra.

(Kurir.rs/N.M./Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track