JEDAN NA JEDAN: Jednom godišnje u Peruu se sporovi rešavaju tučom, u ritualnom spektaklu sve više učestvuju i žene (VIDEO)
Foto: Printscreen

raziđu se u miru

JEDAN NA JEDAN: Jednom godišnje u Peruu se sporovi rešavaju tučom, u ritualnom spektaklu sve više učestvuju i žene (VIDEO)

Planeta -

Na Božić, stotine stanovnika provincije Čumbivilkas u peruanskom regionu Kusko okupljaju se da učestvuju u drevnom ritualu borbe čiji je cilj poravnanje računa i rešavanje sukoba pre kraja godine.

Tradicija, koja datira iz generacije u generaciju, poznata je kao Takanakui, kečuansko ime koje se otprilike prevodi kao udaranje pesnicama.

Ritual je opisan kao metod rešavanja sporova izvan peruanskog pravosudnog sistema. Borci imaju za cilj da reše porodične, romantične ili teritorijalne sporove šakama dok animirani gledaoci pevaju, plešu i navijaju za svoje favorite.

Borci su tradicionalno muškarci, ali žene sve više učestvuju, prenose lokalni mediji.

Ronderos, članovi lokalnog pravosudnog sistema u peruanskim andskim zajednicama, spremni su da zaustave borbe kada je to potrebno. Borbe uključuju samo udarce nogama i rukama i završavaju se ako borac iskrvari, padne na zemlju ili ne može da se odbrani.

Ovogodišnji događaj uključivao je više od 40 borbi u trajanju od otprilike 2 minuta, prema lokalnom izdanju La Republica, koji je prenosio bitke uživo.

Svečanosti nisu sve nasilne. Tuči tradicionalno prethodi jelo, piće i procesije. Polaznici takođe koriste maske i kostime za kanalisanje istorijskih i autohtonih simbola iz regiona, kao što je kondor koji pleše.

Konačno, sa sređenim računima, tuče se obično završavaju zagrljajem, osmehom ili rukovanjem.

(Kurir.rs/newsinfo.inquirer.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track