OBAMA I MEDVEDEV: Dvojica bivših predsednika podigli su saradnju Sjedinjenih Država i Rusije! Kako je propao ruski liberalizam
Foto: AP / Brynn Anderson, EPA / Ekaterina Shtukinasputnikgover

jedan pogled

OBAMA I MEDVEDEV: Dvojica bivših predsednika podigli su saradnju Sjedinjenih Država i Rusije! Kako je propao ruski liberalizam

Planeta -

Putin 2001. godine izjavljuje posle 11. septembra da hoće Rusiju u NATO i da se prekine neprijateljstvo između Amerike i Rusije, pa je to više puta ponovio, ali to nije naišlo na ikakav odziv u Vašingotnu, ali Putin nije prestao da radi na toj ideji.

Na izborima u novembru 2008 je bilo očigledno da će Reublikanci da izgube, onda je došao Obama.

Obama je stvarno radio neke poteze,na prpmeni klime I ponašanja pre svega u spoljnoj politici SAD.Posetio je Hirošimu, ukinuo sankcije Lubi a u Rusiji na poziciju predsednika RF došao Medvedev. Medvedev je stvarno liberalizovao rusku političku scenu, mogao si da osnuješ partiju sa 500 potpisa, imao si jednomandantne okruge za izbor poslanika,a imao si proporcijalnu dodelu poslaničkih mandata kao u Srbiji. Medvedev je pozvao rektore Harvarda, MTI, Jejla i drugih poznatih univerziteta da posete Moskvu. Pokrenuti su mnogi zajednički projekti, MGIMO je imao sa Stenfordom zajedniči rusko američki forum.

Dimitri Medvedev
foto: AP/Yekaterina Shtukina

Kad je izbio špijunski skandal kad je uhapšeno 25 Rusa koji su bili ilegalci, to jest živeli su pod lažnim imenima I nisu imali diplomatski status već su živeli kao obični građani.Obama ih je sve razmenio u Moskvi u tim krugovima je to ocenjen kao izuetan gest.

Medvedev i Obama su oba liberala, bili su srdačni susreti lavrova i Hilar Klinton i to se probalo nešto da se uradi. To je imalo veliku opziciju u Vašingrtuonu, ne u Moskvi.

Rusi su za tradiconalno savezništvo sa Amerikon, ne sa Evropom, oni bi najradije sa Nemcima budu saveznic, a ostali im ne trebaju. Jedino iz Evrope ko ima svetsku težinu je Nemačka. Rusija je pomogla Italiju za vreme korone kao niko. Italija je rešila da pomaže Ukrajinu. Zašto Rusi ne vole Evropu, eto zato. Ne radi se o tome da se podržava Rusiju, može svako da podržava koga želi. Ja vam pričma o podržavanju u međunarodnim odnosima. Italija je trebala da bude neutralana, kao što je JAR ostao neutralna jer je Sovjetski Savez odškolovao hiljade žrtava aparhejda iz JAR besplatno. To u JAR ne može da se zaboravi. Rusima nećemo da uvedmo snakcije. Italija se prva ponudila da pošalje oružje. Kao da je Ukrajina pomogla u koroni, a ne u Rusija. Kad Putin u budućnosti ne bude ni sa kim iz Evrope hteo da priča, pričaće sa Obranom, koji je imao petlju da ode na sahranu Gorbačovu, jer je Gorbnačov zaslužan po Orbanu što smo se Mađari oslobodili, pa ne mogu da se pravi budale kao da kažem ne vide da će hteti da sarađuje sa nekom drugom zemljom iz EU osim Mađarske i Nemačke, Francuzi su ih vrlo kvarno prvarili. Za vreme Medvedeva Rusi su počeli da kupuju italijanske oklopne autombile Iveko a od Francutza su kupili dva nosaćča helikoptera, uz prenos tehnolgije izgrade još dva, okretali su se prema Zapadu, međutim 2014 rusi bivaju u šoku. dešava se majdan i bivaju razočarni. Francuzi im uvode sankcije I odbijaju da im isporuče nosače helikoptera. Stvar se rešila tako što su Francuzi vratili pare a nosači helikoptera završili u Egiptu. Ovo ponašanje Francuske Srbija treba da ima svaku put u vidu kad hoće da kupi oružje od Pariza i da ga zaobilazi u širokom luku.

Barak Obama
foto: AP/Charles Sykes

Zašto nisu podržali Gadafija 2011 Medvedev je bio predsednik i njega je pustio Putin da radi šta god hoće,jer se Putin strogo držao ustavnih ovlašćenja premijera I nije se mešao u spoljnu politiku koja je isključivo pravo I odgovornost predsednika RF.Medvedev je rekao da ima oduka SB UN pa Rusija neće da se meša, mada je Sovjetski Savez poslao sadašnji atomski bojni brod kako Rusi klasifikuju tu vrstu ratnih brodova. Sadašanji Petar Veliki tad se zvao Kirov oni su ga poslali uz obale Libije i bombardovanje koje je organizovao Regan je odmah prestalo.

Zašto ih je Asad zvao, zato što je njihova politika otpoljavanja i restovanja doživela neuspeh, ja sam bio na MGIMO osnivač Strafora Džordž Fridman rekao ako vi se ne budete mešali u Siriji mi nećemo u Ukrajini, ponovio je to u Dumi, da li je bio nečiji glasnik iskreno ne znam.

Dmitri Medvedev
foto: EPA / Mikhail Metzel Sputnik Kreml

Jedno je sigurno. Zapad nije prepoznao pruženu ruku I dobru volju Rusije, Nije prepoznao značaj Dimitrija medvedeva kao predsednika, Zapad nema pravo da se žali na Putina. Imali su priliku sa Medvedevom I nisu je iskoristili. Niko ne može da im bude kriv osim njih samih,

Kurir.rs/ Boško Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track