KAKO JE UKRAJINSKA RAKETA 5V55 SISTEMA S-300 PALA NA TERITORIJU BELORUSIJE: Ovo su tri teorije o padu VIDEO
Foto: Printscreen Facebook

incident ili provokacija

KAKO JE UKRAJINSKA RAKETA 5V55 SISTEMA S-300 PALA NA TERITORIJU BELORUSIJE: Ovo su tri teorije o padu VIDEO

Planeta -

Belorusko ministarstvo odbrane objavilo je danas grafiku o tome kako je raketa 5V55 koja je lansirana iz PVO sistema S-300 PS ili PT ukrajinske vojske pala na teritoriju ove države.

Kako se vidi na grafici projektil PVO lanisran je iz okoline Zaboltlja blizu ukrajinsko-beloruske granice i pao je na njivu blizu mesta Grobaha unutar teritorije Belorusije u Bretskoj oblasti.

Raketa, Ukrajina, Zaporožje
foto: Printscreen Facebook

O ovom incidentu obavešten je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

„Danas, oko 10 časova, snage PVO su pogodile vazdušni cilj. Njegovi fragmenti pronađeni su na poljoprivrednom polju u blizini sela Gorbaha, Ivanovski okrug, Brest region. Preliminarno je utvrđeno da olupina pripada protivvazdušnoj vođenoj raketi S-300 ispaljenoj sa teritorije Ukrajine.

Na društvenim mrežama već se spekuliše da postoji više motiva za incident sa ovom raketom:

Prvi: da je možda u pitanju incident sličano onome u Poljskoj i Moldaviji kada je raketa S-300 koja je presretala ruske krstareće rakete slučajno odletela na belorusku teritoriju. Zapravo skrenula sa putanje;

Raketa, Ukrajina, Zaporožje
foto: Printscreen Facebook

Druga: Da je raketa poslata namerno kako bi se isprovocirala Belorusija da uđe u otvoreni rat sa Ukrajinom

I treća verzija, da je ukrajinska raketa iz sistema S-300 bila neispravna i da je skrenula sa putanje posle lansiranja, ali se nije samolikvidirala nego je PVO Belorusije morala da borbeno deluje i obori je na njivu.

Na mesto događaja poslati su stručnjaci Istražnog komiteta, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane. U ovom napadu nije bilo poginulih ni povređenih.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track