OBJAVLJENI NOVI SATELITSKI SNIMCI BAZE ENGELS: Strateški bombarderi nisu evakuisani, na avionima i pisti nema oštećenja!
Foto: AP

tri napada za mesec dana

OBJAVLJENI NOVI SATELITSKI SNIMCI BAZE ENGELS: Strateški bombarderi nisu evakuisani, na avionima i pisti nema oštećenja!

Planeta -

Decembar mesec, poslednji u 2022. vazduhoplovna baza Engels u Saratovskoj oblasti koja je baza za rusku stratešku avijaciju i odakle bombarderi TU-95MS i TU-160 poleću u napad na Ukrajinu, bila je čak tri puta meta napada.

Prvi napad bio je u noći četvrti na peti decembar 2022. kada su bazu napale strateške bespilotne letelice TU-141 Striž. U tom napadu jedan strateški bombarder TU-95MS je oštećen.

U drugom napadu koji se dogodio 26. decembra ponovo je izveden napad strateškom bespilotnom letelicom Striž. O ocom napadu se mnogo nagađalo, kao i to da je oštećena pista. Ispostavilo se da je pogođena zgrada za koju tvrdilo da je komanda. U ovom napadu poginula su tri ruska vazduhoplovna oficira-mehaničara.

U poslednjem napadu koji se dogodio 29. decembra takođe se nagađalo i da su oštećeni bombarderi na stajanci. Tada je PVO na aerodromu borbeno delovala.

Međutim, satelitske snimke načinjene nad zavejanim Engelsom ukazuje da pista nije oštećena, kao i da strateški bombarderi koji se tu nalaze nisu evakuisani na Daleki istok na udaljenost od nekoliko hiljada kilometara, kao što se tvrdilo po društvenim mrežama.

Na snicmima se vide kako bombarderi, tako i avio-cisterne za snabdevanje gorivom na stajanci.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track