ŠVEDSKA ZAPOČELA PRESEDAVANJE EVROPSKOM UNIJOM: Brz i odlučan odgovor EU na rusku invaziju na Ukrajinu i manifestacija snage Unije
Foto: Shutterstock

u narednih 6 meseci

ŠVEDSKA ZAPOČELA PRESEDAVANJE EVROPSKOM UNIJOM: Brz i odlučan odgovor EU na rusku invaziju na Ukrajinu i manifestacija snage Unije

Planeta -

Šestomesečno predsedavanje Švedske Evropskom unijom (EU) počelo je danas a prioriteti Stokholma biće bezbednost i jedinstvo, konkurentnost, zelena i energetska tranzicija i demokratske vrednosti i vladavina prava.

Premijer Švedske Ulf Kristerson rekao je da prioriteti predsedavanja odražavaju stavove koje je ta zemlja tradicionalno zastupala u EU, ali i da su u skladu sa geopolitičkim i ekonomskim izazovima sa kojima se Unija suočava.

Izlažući ranije prioritete predsedavanja EU u švedskom parlamentu, Kristerson je istakao da će rat u Ukrajini imati odlučujući uticaj na predsedavanje.

U obrazloženju prioriteta švedskog predsedavanja navodi se da je brz i odlučan odgovor EU na rusku invaziju na Ukrajinu manifestacija snage Unije kada deluje zajedno.

"Švedsko predsedavanje će dati prioritet kontinuiranoj ekonomskoj i vojnoj podršci Ukrajini, kao i podršci ukrajinskom putu ka EU. To će zahtevati dodatne napore na nacionalnom i na nivou EU", navodi se.

Kako je saopštilo švedsko predsedavanje Savetu, u narednih šest meseci u Švedskoj će biti organizovano 150 sastanaka.

Prvi veliki sastanak biće održan 12-13. januara u Kiruni, najsevernijem gradu Švedske udaljenom više od hiljadu kilometara od Stokholma.

Premijer Kristerson i vlada u Kirunu će pozvati Evropsku komisiju na razgovore o prioritetima predsedavanja i tekućim pitanjima sa agende EU.

Poseta Evropske komisije zemlji na početku njenog predsedavanja je uobičajena i doprinosi unapredjenju buduće saradnje.

Švedska, zemlja sa 10,4 miliona stanovnika, predsedavanje EU preuzima od Češke a na kraju juna će ga predati Španiji.

Prethodno je Švedska, koja je ušla u EU 1995. godine, predsedavala Savetu EU 2001. i 2009.

Švedska nije članica zone evra, tako da i dalje koristi švedsku krunu, a do nedavno nije želela ni u NATO.

Medjutim, posle ruske agresije na Ukrajinu, zajedno sa Finskom, Švedska se prijavila za članstvo i početkom jula 2022. članice NATO potpisale su Protokol o pristupanju sa Švedskom.

Švedska će ući u NATO kada sve članice tog saveza ratifikuju Protokol, što do sada nisu uradile samo još Mađarska i Turska.

Sa Francuskom i Češkom Švedska je deo tekućeg trija predsedavanja EU koji u zajedničkom programu ima četiri prioritetne oblasti - zaštitu gradjana i sloboda, razvoj ekonomske baze, izgradnju klimatski neutralne, zelene, fer i socijalne Evrope i promovisanje evropskih interesa i vrednosti u svetu.

Posle švedskog predsedavanja sledi novi trio koji će činiti Španija, Belgija i Madjarska. Taj trio će napraviti zajednički program za period od 1. jula 2023. do 31. decembra 2024.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track