STOTINE PUTNIKA ZAROBLJENO NA KRUZERU KOD OBALE AUSTRALIJE: Brodu zabranjeno da pristane u Adelejdu, evo zašto
Ilustracija, Foto: Youtube Printscreen

putovanje iz pakla

STOTINE PUTNIKA ZAROBLJENO NA KRUZERU KOD OBALE AUSTRALIJE: Brodu zabranjeno da pristane u Adelejdu, evo zašto

Planeta -

Stotine putnika ostalo je zarobljeno na kruzeru kod obale Australije pošto je na njegovom trupu pronađena e "biofoul" - akumulaciju mikroorganizama, biljaka, algi ili malih životinja, što je označeno kao štetno.

Naime, australijske vlasti se plađe da bi prod sa sobom u vode Australije doneo nepoznate invanzione vrste, kojima austalijske vode nisu autohtono stanište i koje bi ugrozilo životnu sredinu.

Zvaničnici su rekli da se trup broda mora očistiti pre ulaska u Australiju.

Prethodni izveštaji sugerisali su da je rast gljivica, ali to nije potvrdilo australijsko odeljenje za ribarstvo.

Odeljenje je saopštilo da je upravljanje biofoulom "uobičajena praksa za sva međunarodna plovila koja stižu" i da je brod morao da se očisti kako bi se izbeglo da se "štetni morski organizmi" uđu u australijske vode.

„Profesionalni ronioci su bili angažovani direktno od strane brodske linije/agenta da očiste trup dok su bili na sidru van australijskih voda“, dodaje se.

Australija, kruzer, pandemija, koronavirus, Rabi Princes
foto: EPA / Dean Lewins

Brodu je takođe, navodno, odbijena dozvola da pristane u Krajstčerču, Danidinu i Hobartu.

Ken Hajdrik, putnik, rekao je da nisu mogli da napuste brod od 26. decembra. Četiri zakazana stajališta u luci su propuštena, rekao je, a naredna je u Sidneju 4. januara.

"Intenzitet frustracije i besa raste među putnicima", rekao je on.

„Većina putnika pokušava da izvuče najbolje od stvari i da uživa u produženom vremenu na moru. Ali izleti u četiri luke su ono čemu smo se radovali, a sada nam mnogo nedostaju.“

Drugi putnik je praznik na Tviteru nazvao „putovanjem iz pakla”.

Više puta sam plakala i zbog značajnog finansijskog udara nakon dve godine štednje i zbog gubitka sećanja i iskustava, rekla je ona.

Australija, kruzer, pandemija, koronavirus, Rabi Princes
foto: EPA / Dean Lewins

Brod sa 14 paluba i sa 930 ljudi - koji je izgrađen 2018. godine - navodno je bacio sidro oko 17 milja (27 km) od obale dok se vrši čišćenje.

U saopštenju, operater Viking je priznao da se "ograničena količina standardnog morskog rasta" uklanja iz trupa broda i rekao da je to dovelo do toga da je brod "propustio nekoliko zaustavljanja na ovom putu".

Međutim, navodi se da očekuje da će u narednim satima isploviti prema Melburnu, gde će pristati 2. januara. „Viking radi direktno sa gostima na kompenzaciji za uticaj na njihovo putovanje“, dodaje se.

U pismu od petka, kapetan broda se izvinio da „trenutno krstarenje ne ispunjava vaša očekivanja“ i rekao da će član Vikingovog tima za odnose s kupcima dati „prilagođenu ponudu kompenzacije“ gostima u narednim danima.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja