ZA GLOBALNU EKONOMIJU 2023. BIĆE TEŠKA GODINA TVRDI DIREKTORKA MMF-A Motori rasta SAD, Kina i Evropska Unija slabe
Foto: Foto_ Kineska medijska grupa

usporen rast

ZA GLOBALNU EKONOMIJU 2023. BIĆE TEŠKA GODINA TVRDI DIREKTORKA MMF-A Motori rasta SAD, Kina i Evropska Unija slabe

Planeta -

Za veći deo globalne ekonomije 2023. će biti teška godina, jer su glavni motori globalnog rasta - SAD, Evropska unija i Kina - doživeli slabljenje ekonomske aktivnosti, izjavila je danas šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

"Nova godina će biti teža od godine koju ostavljamo za sobom. Zašto? Zato što tri velike ekonomije - SAD, EU i Kina - istovremeno usporavaju", rekla je Georgijeva za američku televiziju CBS.

U oktobru je MMF smanjio svoje pronoze za globalni ekonomski rast u 2023. zbog rata u Ukrajini, inflacije i visokih kamatnih stopa koje su uvele centralne banke, poput Federalnih rezervi SAD.

Kina je u međuvremenu ukinula politiku nulte tolerancije na kovid i krenula u otvaranje ekonomije, iako broj novozaraženih korona virusom raste.

"Prvi put za 40 godina, rast Kine 2022. će verovatno biti na nivou ili ispod globalnog rasta“, rekla je Georgijeva.

Očekuje se da će skok novozaraženih kovidom dodatno pogoditi kinesku ekonomiju, što će otežati regionalni i globalni rast, ocenjuje direktorka MMF-a.

Američka ekonomija, prema njenim rečima, mogla bi da izbegne direktan udarac koji će pogoditi trećinu svetskih ekonomija.

"SAD su najotpornije i možda izbegnu recesiju. Vidimo da tržište rada ostaje prilično snažno“, dodal ej šefica MMF.

Ali ta činjenica sama po sebi predstavlja rizik, jer može usporiti Federalne rezerve u pokušajima da vrate inflaciju na ciljani nivo od dva odsto.

„Ako je tržište rada veoma snažno, Federalne rezerve će možda morati duže da zadrže više kamatne stope kako bi smanjile inflaciju“, rekla je Georgijeva.

Kurir.rs/FoNet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track