UBIJEN KOMANDANT IRANSKIH BASIDŽA: Napadači u njega ispalili hice! Policija sumnja na pljačku, a Pasdarani na terorizam
Foto: EPA/ Abedin Taherkenareh

ATENTAT U TEHERANU

UBIJEN KOMANDANT IRANSKIH BASIDŽA: Napadači u njega ispalili hice! Policija sumnja na pljačku, a Pasdarani na terorizam

Planeta -

Pripadnik Iranske revolucionarne garde upucan je u utorak uveče ispred svoje kuće u Teheranu, javljaju iranski državni mediji. Policija veruje da je visoki revolucionarni zvaničnik, koga su nepoznati napadači upucali četiri hica, ubijen tokom provale. U incidentu je, kako se navodi, povređena još jedna osoba, a istraga je u toku.

Stražar Kasim Fetulahi, za koga se veruje da je komandant Basidž milicije, koja je bliska Korpusu iranske revolucionarne garde (IRGC), preminuo je u bolnici nakon pucnjave, a još jedna osoba čiji identitet vlasti nisu saopštile je povređena u incident. Teheranska policija pokrenula je istragu o incidentu, ali motiv još nije poznat. Policija je saopštila da je primetila tragove krađe u blizini mesta događaja.

Incident, koji je iranska novinska agencija Tasnim opisala kao teroristički napad, dogodio se u utorak kada su širom zemlje održane ceremonije žalosti povodom godišnjice smrti uticajnog komandanta IRGC-a Kasema Sulejmanija. Pre tri godine, američke snage su ga ubile dronom u iračkoj prestonici Bagdadu.

Iako pristalice režima u Iranu poštuju IRGC kao elitnu jedinicu, njeni članovi su nedavno takođe dobili opštu mržnju zbog svoje uloge u suzbijanju protesta koji su izbili u zemlji nakon smrti 22-godišnjeg Kurda Mahse u policijskom pritvoru. sredinom septembra Amin. Devojčicu je prethodno uhapsila moralna policija jer je navodno neprikladno nosila hidžab.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja