RUSKI PATRIJARH KIRIL POZVAO NA BOŽIĆNO PRIMIRIJE RUSKU I UKRAJINSKU VOJSKU: Prekid vatre od 6. do 24. januara
Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

tačno u podne

RUSKI PATRIJARH KIRIL POZVAO NA BOŽIĆNO PRIMIRIJE RUSKU I UKRAJINSKU VOJSKU: Prekid vatre od 6. do 24. januara

Planeta -

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je na božićno primirje, proizilazi iz poziva objavljenog na sajtu Ruske pravoslavne crkve .

„Apelujem na sve strane u međusobnom sukobu sa apelom da prekinu vatru od 6. januara do 24. januara od 12 časova do 7. januara, kako bi pravoslavci mogli da prisustvuju bogosluženjima na Badnje veče i na dan Roždestvo Hristovo“.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve je krajem decembra rekao da je ulazak Rusije u neprijateljstva u Donbasu rezultat toga što su njene mirovne napore sabotirali kijevske vlasti i zapadne zemlje. On je priznao da sa dubokim bolom sagledava ono što se dešava, ali, prema njegovim rečima, krivicu za raspuštanje sukoba snose pre svega oni koji su „za cilj postavili uništenje jedinstva Svete Rusije, jedinstva našeg naroda i naša vera“.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je napomenulo da nema ni reči o prekidu neprijateljstava na strani Ukrajine, u Kijevu su rešeni da eskaliraju sukob. Portparol predsednika Dmitrij Peskov je takođe rekao da od ukrajinskih vlasti nisu primljeni predlozi za novogodišnje primirje.

Kurir.rs/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track