NOVO POJAVLJIVANJE SLOVENAČKIH TENKOVA U UKRAJINI: Sa M-55S planiraju da zaustave prodor ruskih tenkova T-90M kod Harkova!
Foto: Printscreen Youtube

Uzdaju se u top l-7

NOVO POJAVLJIVANJE SLOVENAČKIH TENKOVA U UKRAJINI: Sa M-55S planiraju da zaustave prodor ruskih tenkova T-90M kod Harkova!

Planeta -

Američki Forbs na svom sajtu doneo je veliki tekst koji je u Sloveniji trenutno popularniji od praćenja sahrane pape Benedikta XVI, jer se dotiče njihovih tenkova M-55S (slovenačka modernizacija tenka T-55) koji su nekad bili deo 74. okmb iz Maribora, a onda od 2006. uskladišteni u Pivki, da bi krajem oktobra završili u Ukrajini.

Autor teksta David Axa donosi priču o tome, zapravo više o novoformiranoj 47. jurišnoj brigadi kojoj su dodeljeni ovi tenkovi, sa kojima bi trebala da izađu na liniju vatre ruskim tenkovima T-62M, MV, T-64B, BV, T-72B3, B3M, T-80BVM i T-90M koji sve više preplavljuju istok Ukrajine.

Međutim, sada prvi put saznajemo da47. jurišna brigada ojačava ukrajinske položaje duž granice sa Rusijom, severno od Harkova na severoistoku Ukrajine.

Zbog predstojeće ruske ofanzive, upravo ova brigada sa tenkovima M-55S trebala bi da zaustavi ruske tenkove i slomi svaki pokušaj upada sa severa. Predpostavlja se da je cilj ruskih i beloruskih komandanata vezivanje što viđe vojnika za ovaj pravac kako bi se sprečilo da ta vojska bude prebačena na istok gde je Kijevu najpotrebnija.

Autor teksta poziva se na fotografije koje kruže Fejsbukom i Tviterom i na kojima se vide bivši slovenački tenkovi M-55S koji i dalje imaju kamuflažnu boju slovenačke vojske, samo sa markacijskim oznakama Ukrajinske.

Ono u čemu autor greši jeste da slovenački tenkovi imaju modernizovane tenkovske motore, tačno jeste i nije sporno da se radi o izraelskoj kopiji topa L-7 kalibra 105 mm. Ono što fotografije otkrivaju jeste, da su za razliku od Slovenaca, koji su na bokovima imali gumu, postavljeni su na tkazovane bočne suknjice kocke sa eksplozivno reaktivnom oklopom Kontakt 1, rešetkasti oklop na motorno-transmisiono odeljenje i sve upakovano sa laminatnim reaktivnom oklopom "Super Blaser", koji je sastavni deo opreme dodatne zaštite tenka M-55S. I navodi se logično da je isporučeno 28 tenkova. Dva školska niko ne spominje iako je tih tenkova u Mariboru bilo ukupno 30. Jedan tenk je prodat Bangladešu.

Tenk, Donbas, M55S Slovenija, Ukrajina
foto: screenshot

Ono što je zanimljivo jeste da saznajemo više pojedinosti o 47, jurišnoj brogadi ukrajinske vojske, koaj izvodi obuku u okolini Harkova, pošto će oni pokrivati zonu od nekih 35 km prema ruskoj granici.

E sad 47, jurišna brigada sastavljena je od tri teritorijalna bataljona, a ne brigade kako je autor naveo i kontigent granične straže Ukrajine. To kontingent je nedefinisan pojam da li se radi o bataljonu, puku ili četi, ili pak odeljenju. Interesantno je da se spominje i 40. artiljerijska brigada? Opet pitanje otkud brigada u brigadi, ali ajde koja bi trebala da podržava pešadiju i tenkove, pa s obzirom pravilnije bi iblo reći bataljon, da je brigada već bi u pitanju bio korpsu, a pošto Ukrajinska vojska ima strukturu vojnih jednica kao NATO nivo brigada -bataljon očito je da je autor pogrešio.

Takođe u tekstu Forbsa saznajemo i da se slična struktura jednica koje ojačavaju fortifikacije nalaze severno od Kijeva, što ukazuje da se Ukrajina aktivno sprema za napad sa severa iz Belorusije. Naravno tu je teoretisanje o tome šta se sprema, pokreti i da se čeka trenutak kada će se zamrznuti blato.

Autor dodaje i da Kremlj baš i nije ozbiljan u pogledu nove ofanzive, ali da čine sve da spreče odbrambene napore Kijeva.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track