PRINC HARI OTKRIO KOLIKO JE VOJNIKA UBIO U AVGANISTANU: Nisam ponosan, ali me nije ni sramota!
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

PRINC HARI OTKRIO KOLIKO JE VOJNIKA UBIO U AVGANISTANU: Nisam ponosan, ali me nije ni sramota!

Planeta -

Princ Hari je u svojim memoarima otkrio da je ubio 25 talibanskih boraca tokom svoje druge službe u Avganistanu, pišu britanski mediji.

Vojvoda od Saseksa, koji je u vojsci bio poznat kao "kapetan Vels", napisao je da o ubijenima ne razmišlja "kao o ljudima, već o šahovskim figurama koje je sklonio sa table".

Hari, koji je tokom svog drugog boravka u toj zemlji upravljao helikopterom, rekao je da to "nije nešto na šta je ponosan, ali ga takođe nije ni sramota".

Ovo je prvi put da je princ Hari (38) govorio o broju pobunjenika koje je lično ubio tokom svog boravka u Avganistanu, gde je bio u periodu od 12007. i 2008, kao i tokom 2012.

Princ je rekao da je učestvovao u šest misija u kojima je ubijeno više ljudi, piše u njegovoj biografiji koja je objavljena.

Dok mnogi vojnici ne znaju koliko su neprijatelja ubili u borbi, vojvoda je napisao da je "u eri Apača i laptopa mogao sa preciznošću da kaže koliko je osoba ubio".

"Bilo mi je bitno da se ne plašim tog broja. Dakle, radi s eo 25 osoba", napisao je on.

Hari je u memoarima dodao da "ne možete da ubijate ljude ako na njih gledate kao na osobe i da ih je umesto toga posmatrao kao šahovske figure, kao na loše momke koji su eliminisani".

princ Hari
foto: Netflix / Ferrari / Profimedia

Princ Hari je tokom prvog boravka raspoređen u provinciju Helmand, ali je njegova dužnost prekinuta kada je jedan australijski časopis greškom prekršio zabranu o objavljivanju.

Međutim, vratio se 2012. godine, a tada je Ministarstvom odbrane Velike Britanije objavilo saopštenje u kom traže razumevanje medija od kojih traže da Hariju dozvole da neometano obavlja svoje zadatke.

Nakon što je naučio da upravlja helikopterima tipa "Apači", Hari je 2012. raspoređen u kamp Bastion u južnom Avganistanu gde je proveo 20 nedelja.

Tokom svog drugog angažmana, Hari je pomogao u pružanju podrške iz vazduha Međunarodnim bezbednosnim snagama i avganistanskim snagama koje deluju širom provincije Helmand.

Sa sedištem u kampu Bastion, 662. vazduhoplovna eskadrila, mčiji je Hari bio član, izvršila je više od stotinu misija tokom 2.500 sati letenja, obezbeđujući nadzor, odvraćanje, a kada je potrebno i napad u bliskim borbama , a takođe su pružali i podršku avionima tokom letenja.

Tokom 2012. godine Hari je unapređen. Postao je član 16. vazdušno-jurišne brigade, kako bi stekao dalje letačko iskustvo i upravljao "Apačom" na brojnim vežbama pre nego što je poslat u Avganistan u septembru 2012. godine.

Mnogi stručnjaci su zabrinuti za Harijevu bezbednost nakon što je otkrio ove informacije i smatraju da bi on zbog toga, ali i svog kraljevskog porekla lako mogao da bude na meti terorista.

Podsetimo, ranije se princ hari smatrao mogućom metom terorista, upravo zbog njegovih vojnih angažmana u Avganistanu.

Njega su ranije više puta pitali o angažmanu u Avganistanu i ubijanju vojnika, ali je sve do sada nikada nije otkrivao brojke.

Harijeva autobiografija "Spare", trebalo bi da bude objavljena 10. januara, ali je prodaja u Španiji krenula nekoliko dana ranije.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track