ZAŠTO JE PUTIN SAM U CRKVI NA BOŽIĆ? Prizor pokrenuo LAVINU: Strah od bolesti ili je reč o OPASNOJ političkoj poruci (VIDEO, FOTO)
Foto: Twitter Printscreen

kreće udar na moćnike?

ZAŠTO JE PUTIN SAM U CRKVI NA BOŽIĆ? Prizor pokrenuo LAVINU: Strah od bolesti ili je reč o OPASNOJ političkoj poruci (VIDEO, FOTO)

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin, uprkos najavama ukrajinskih medija o pripremi posete Donjecku, nije napustio Moskvu na pravoslavni Božić.

Šef ruske države prisustvovao je božićnoj službi u Blagoveštenskoj sabornoj crkvi u Kremlju.

Ruski i ukrajinski analitičari su primetili da na snimku sa službe Putin stoji sam sa sveštenikom.

Anatolij Šarij, analitičar blizak ukrajinskim službama bezbednosti, rekao je da se ovako nešto ranije nije dešavalo, osim zbog pridržavanja mera zaštite od virusa COVID 19.

I zaista, čini se da je odsustvo drugih vernika u hramu zapravo posledica karantinskih ograničenja kojih se predsednik pridržava od pandemije.

Međutim, ruski analitičar Dmitrij Borisenko video je politički znak u okviru svečane službe:

„Čekamo potpunu smenu elita. Ovakvo okruženje je veoma jasan znak za ono šta sledi."

Vrlo je neuobičajeno da Putin dočeka pravoslavni Božić u Moskvi - poslednji put to se dogodilo pre više od dve decenije 2001. godine.

Putin je takođe bio sam prošle godine, u svojoj zvaničnoj rezidenciji izvan glavnog grada, u Novo-Ogarjovu, u vreme kada je preduzimao krajnje mere predostrožnosti zbog pandemije.

2021. godine prisustvovao je službi u crkvi Svetog Nikole na ostrvu Lipno kod Velikog Novgoroda, severozapadno od Moskve.

Putinovo jedinstveno pojavljivanje u molitvi dolazi pošto se naširoko šuška da je spreman da objavi novu masovnu mobilizaciju Rusa, a neke procene sugerišu da bi mogao da pozove 500.000 ili čak milion, prenosi Daily Mail.

Drugi strah je da će on uskoro nametnuti izlazne kontrole kako bi sprečio vojno sposobne Ruse da pobegnu iz zemlje, kao što su učinili neposredno nakon njegovog regrutovanja u septembru 2022.

Pojedini su na društvenim mrežama sugerisali da je nosio pancir i svoje usamljeno bdenje sveo na strah od atentata - čak i od sopstvene službe bezbednosti.

"Toliko oseća ljubav ljudi da se plaši da im priđe“, rekao je jedan korisnik.

Drugi se rugao Putinu, rekavši: „Kakva gomila, kako su se svi uklopili? Da li se i on već boji FSB-a?"

(Kurir.rs/Politnavigator/Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track