UŽASAVAJUĆA HLADNOĆA OKOVALA DELOVE RUSIJE: Anticiklon doneo ekstremne mrazeve, u Magadanu -50, u Jakutiji očekuju -65 (VIDEO)
Foto: Printscreen

da se smrzneš

UŽASAVAJUĆA HLADNOĆA OKOVALA DELOVE RUSIJE: Anticiklon doneo ekstremne mrazeve, u Magadanu -50, u Jakutiji očekuju -65 (VIDEO)

Planeta -

Delove Rusije zahvatile su velike hladnoće, a u Magadanskoj oblasti je otkazana nastava u školama u mnogim selima u centralnim delovima te oblasti zbog mraza od minus 50 stepeni Celzijusovih, navodi RIA Novosti.

Razlog za nagli pad temperature vazduha u regionu je anticiklon iz Jakutije.

- U noći 11. januara u centralnim regionima Magadanske oblasti predviđa se pad temperature do 56 stepeni ispod nule <...> Glavna uprava ruskog Ministarstva za vanredne situacije za Magadansku oblast preporučuje lokalnim stanovnicima da ne putuju na velike udaljenosti, i manje borave napolju da bis izbegli promrzline“ saopštila je Glavna uprava Ministarstva za vanredne situacije Rusije.

Meteorolozi u Ufi već drugi dan registruju pad minimalne temperature na minus 39 stepeni, saopštilo je baškirsko odeljenje za hidrometeorologiju.

Na severu Jakutije očekuju se jaki mrazevi od 12. januara, do minus 65 stepeni Celzijusa, saopštilo je Jakutsko odeljenje za hidrometeorologiju i monitoring životne sredine.

Prema podacima Jakutskog UGMS-a, od 12. januara arktička, hladna vazdušna masa sa severozapada će se pomeriti u zapadne, a zatim u centralne regione. Do 16. januara u većem delu republike predviđaju se jaki mrazevi, sa maglom u naseljima.

- Temperatura vazduha u centralnim regionima ponegde je minus 53-58 stepeni, ponegde u severnim regionima do minus 60-65 stepeni. Celzijusa“, ​​kaže se u prognozi.

Ranije je saopšteno da je temperatura vazduha u selu Žilinda u Jakutiji u utorak pala na minus 61 stepen.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track