"RANJENI UKRAJINSKI VOJNICI U SOLEDARU UMIRU OD HLADNOĆE": Šok tvrdnje analitičara o jednoj od NAJŽEŠĆIH BITAKA od početka rata
Foto: Stephan Goss / Shutterstock Editorial / Profimedia

"mrtve niko ne kupi"

"RANJENI UKRAJINSKI VOJNICI U SOLEDARU UMIRU OD HLADNOĆE": Šok tvrdnje analitičara o jednoj od NAJŽEŠĆIH BITAKA od početka rata

Planeta -

Ruske snage pojačale su napade na grad Soledar u istočnoj Ukrajini i Moskva će verovatno uskoro kontrolisati veći deo tog rudarskog grada na istoku Ukrajine, nakon višemesečne bitke s ukrajinskim snagama, objavilo je britansko ministarstvo obrane, a prenosi BBC.

Britansko ministarstvo saopštilo je da ruska vojska i pripadnici Vagner grupe verovatno sada kontrolišu većinu grada poznatog po rudniku soli, nakon napredovanja u poslednja četiri dana. Gradić u Donbasu udaljen je petnaestak kilometara od Bahmuta u kojem obe strane trpe teške gubitke u jednoj od najintenzivnijih rovovskih bitaka od početka ruske invazije na Ukrajinu pre 11 meseci.

Napadi na Soledar verovatno predstavljaju "pokušaj da se okruži Bahmut sa severa i prekinu ukrajinske komunikacione linije", navodi se u brifingu britanskih obaveštajaca koji prenosi Reuters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u noćnom obraćanju u ponedeljak da se Bahmut i Soledar drže usprkos velikom uništenju.

"Zahvaljujući otpornosti naših vojnika u Soledaru, stekli smo za Ukrajinu dodatno vreme i dodatnu snagu", rekao je Zelenski.

Rusko ministarstvo odbrane nije spomenulo ni Soledar ni Bahmut na pres konferenciji za medije u ponedeljak.

Na društvenim mrežama objavljene su i fotografije unutrašnjosti rudnika soli u Soledaru i Bahmutu.

Ukrajinski analitičar: Ranjeni umiru tamo gde leže, niko ih ne kupi

Vagner je osnovao Jevgenij Prigožin, saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina. Ta grupa regrutuje pripadnike i u ruskom zatvoru. Poznata je po beskompromisnom nasilju, ranije je učestvovala u sukobima u Africi, a sada ima istaknutu ulogu u ratu s Ukrajinom.

Prigožin je objasnio u subotu važnost Soledara zbog mreže podzemnih rudarskih tunela koji su važni za zadržavanje napredovanja pešadije i tenkova.

Ukrajinski vojni analitičar Oleg Ždanov smatra da su borbe u Bahmutu i Soledaru "najintenzivnije na celom bojnom polju".

"Toliko ih je puno ostalo na bojnom polju... mrtvih ili ranjenih", rekao je on na Jutjubu.

"Napadaju naše položaje u talasima, ali ranjeni u pravilu umiru tamo gde leže, zbog hladnoće ili gubitka krvi. Niko ne dolazi da im pomogne niti da pokupi mrtve s bojnog polja", dodao je.

Rojters nije mogao odmah da proveri izveštaje s bojnog polja. Ukrajinski zvaničnici, uključujući načelnika Generalštaba generala Valerija Zalužnog, upozorili su da Rusija priprema sveže jedinice za novu ofazivu, moguće na prestonicu Ukrajine Kijev.

(Kurir.rs/Hina/Reuters/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track