IZNENADNA POSETA HARKOVU: Nemačka ministarka spoljnih poslova obećala Ukrajini nove isporuke oružja
Foto: EPA / Clemens Bilan

IZNENADNA POSETA HARKOVU: Nemačka ministarka spoljnih poslova obećala Ukrajini nove isporuke oružja

Planeta -

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok stigla je u nenajavljenu posetu Harkovu odakle je obećala Ukrajini nove isporuke naoružanja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke.

- U svim delovima Ukrajine – od Harkova do Hersona i Kijeva ljudi treba da znaju da mogu da računaju na našu solidarnost i podršku. To uključuje zimsku pomoć koju smo obezbedili – generatore i transformatore, gorivo i ćebad koji spasavaju živote na terenu.

Tu spadaju i nove isporuke oružja koje je potrebno Ukrajini - kazala je Berbokova prilikom posete Harkovu, navodi se u saopštenju nemačkog diplomatskog resora.

Kako se navodi, nemačka ministarka je doputovala na poziv ukrajinskog kolege Dmitrija Kulebe.

- Planiram da danas ovde, u Harkovu, steknem predstavu o situaciji i da, pre svega, čujem stanovnike dodala je Berbokova.

Poslanik Vrhovne rade Ukrajine iz stranke Evropska solidarnost Aleksej Gončarenko prokomentarisao je posetu šefice nemačke diplomatije Harkovu, rekavši da je to „veoma dobar znak“.

Kako prenosi agencija DPA, Berobokova je prošle noći stigla iz Poljske u Kijev odakle je jutros sa delegacijom krenula za Harkov. Tamo je posetila razvodno postrojenje, dečju kliniku, školu kao i gradsku četvrt Saltovku.

Berbokova je, kao i praktično čitavo rukovodstvo stranke „Zeleni“ zauzela oštar stav prema Rusiji i aktivno podržava isporuke oružja Ukrajini.

Rusija je ranije uputila notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je isticao da će svaki teret koji sadrži naoružanje za Ukrajinu biti legitimna meta za ruske Oružane snage.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track