NOVA PREDSEDNICA PERUA POD ISTRAGOM ZBOG SUMNJE U GENOCID: Epilog masovnih protesta u kojima je UBIJENO najmanje 40 ljudi
Foto: AP Markus Schreiber

NOVA PREDSEDNICA PERUA POD ISTRAGOM ZBOG SUMNJE U GENOCID: Epilog masovnih protesta u kojima je UBIJENO najmanje 40 ljudi

Planeta -

Kancelarija glavnog peruanskog tužioca u utorak je saopštila da je pokrenuta istragu protiv nove predsednice Dine Boluarte i članova njenog kabineta zbog nasilnih sukoba u kojima je od početka decembra ubijeno najmanje 40 ljudi, a stotine su povređene.

Nova vlada je, usprkos tome, u utorak uveče većinom glasova dobila poverenje Kongresa. U slučaju neuspeha došlo bi do rekonstrukcije vlade i ostavke premijera Alberta Otarole.

Istraga državnog tužioca usledila je nakon smrti 17 civila u južnoj regiji Puno u ponedeljak, na dosad najsmrtonosniji dan protesta otkad je prošlog meseca svrgnut i pritvoren bivši predsednik Pedro Kastiljo. Nasilje se nastavilo i u utorak kad je policajac umro nakon što su demonstranti zapalili njegov automobil.

1 / 6 Foto: EPA/Aldair Meja

Kancelarija državnog tužioca saopštila je da istražuje Boluarte, Otarolu, ministra odbrane Horhea Čaveza i ministra unutrašnjih poslova Viktora Rojasa, pod optužbama za "genocid, kvalifikovano ubistvo i nanošenje teških povreda", prenosi Večernji list.

Grupacije za ljudska prava optužuju vlasti za upotrebu vatrenog oružja nad demonstrantima te bacanje dimnih bombi iz helikoptera. Vojska pak tvrdi da su oružje koristili i demonstranti, kao i eksploziv iz domaće proizvodnje. Svrgavanje Kastilja nakon nezakonitog pokušaja raspuštanja Kongresa izazvalo je talas protesta širom zemlje.

Demonstranti traže ostavku Boluarte, raspuštanje Kongresa, promene ustava i oslobađanje bivšeg predsednika.

Glasanje o poverenju, obavezno prema ustavu kada novi premijer preuzme dužnost, završilo je sa 73 glasa za vladu, 43 protiv i šestoro suzdržanih.

Otarola je za ubistva demonstranata u ponedeljak okrivio organizovane, kriminalno finansirane napadače. U sukobima je povređeno još 68 civila i 75 policajaca.

Kancelarija ombudsmana Perua u utorak je pozvala stanovništvo da mirno protestuje, a tužioce da u potpunosti istraže smrtne slučajeve.

Kancelarija je govorila i o "ekstremnom nasilju" pri smrti policajca, tvrdeći da je pre ubistva bio mučen.

Policajac, identifikovan kao Hose Luis Sonco, umro je u zapaljenom vozilu nakon "zasede" gomile u Juliaci, objavila je policija.

- Živog su ga spalili, rekao je komandir policije Raul Alfaro.

Kastiljo je u utorak na Tviteru napisao da oni koji su ubijeni u "odbrani zemlje od diktature puča" nikada neće biti zaboravljeni.

Bivšem predsedniku određen je istražni pritvor dok se protiv njega vodi proces zbog navodnog podsticanja pobune, što on poriče.

Bivši seoski učitelj, koji je odslužio manje od dve godine svog petogodišnjeg mandata pre smene, tvrdi da je i dalje zakoniti predsednik Perua.

Kastiljov saveznik Evo Morales, bivši bolivijski predsednik kojem je u ponedeljak zabranjen ulazak u Peru, takođe je pozvao na okončanje onog što je nazvao "genocidom domorodačke braće".

(Kurir.rs/Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track