EU SPREMNA NA DUGOTRAJAN RAT U UKRAJINI: Švedski premijer najavljuje da će Brisel podržavati Kijev do kraja, RUSIJI NOVE SANKCIJE
Foto: EPA-EFE/Robert Ghement

snažno jedinstvo

EU SPREMNA NA DUGOTRAJAN RAT U UKRAJINI: Švedski premijer najavljuje da će Brisel podržavati Kijev do kraja, RUSIJI NOVE SANKCIJE

Planeta -

Evropska unija je spremna za dug rat u Ukrajini i podržavaće Kijev protiv ruske agresije koliko god bude potrebno, izjavio je u sredu ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrom, čija zemlja predsedava EU, preneo je Rojters.

„Uprkos stalnim pokušajima Rusije da nas podeli, jedinstvo unutar EU i preko Atlantika je snažno. EU je spremna za dug rat i nastaviće da stoji na strani Ukrajine uz političku, ekonomsku, vojnu i humanitarnu podršku sve dok potrebno je“, rekao je Bilstrom na konferenciji za novinare.

On je rekao da će EU nastaviti da radi na dodatnim sankcijama Moskvi zbog invazije na Ukrajinu nakon devet paketa mera koje je usvojio blok od 27 zemalja od početka invazije u februaru 2022.

„Sankcije su najbolje sredstvo EU da pomogne Ukrajini da pobedi u ovom ratu, što je krajnji cilj onoga što radimo“, rekao je Bilstrom.

Zvaničnici su rekli da bi nove sankcije mogle uključivati više zamrzavanja imovine i zabrana putovanja ruskim pojedincima koji su učestvovali u ratu i više ograničenja na prodaju Rusiji robe iz EU koja bi se mogla koristiti u vojne svrhe.

„EU je spremna da nastavi da pojačava sankcije, da obezbedi efikasnu i koherentnu primenu sankcija, kao i da spreči njihovo zaobilaženje od strane Rusije“, rekao je Bilstrom.

(Kurir.rs/Rojters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track