PUTINOVA ZASTRAŠUJUĆA ARMADA ISPLOVILA IZ NOVOROSIJSKA: Sve vrvi od brodova i podmornica u Crnom moru! Sprema se nešto VELIKO?
Foto: EPA / SARAH CHRISTINE NOERGFAARD, Shutterstock

PUTINOVA ZASTRAŠUJUĆA ARMADA ISPLOVILA IZ NOVOROSIJSKA: Sve vrvi od brodova i podmornica u Crnom moru! Sprema se nešto VELIKO?

Planeta -

U sredu ujutru brodovi i podmornice ruske mornarice masovno su napustili svoju bazu u Novorosijsku u Crnom moru, piše portal Naval News. Reč je o vrlo neobičnom manevru i signalu kako ruska vojska sprema nešto veliko, dodaje se u analizi portala.

Među plovilima koji su napustili bazu su desantni brod Projekta 11711 klase Ivan Gren, te sve tri dizel-električne podmornice projekta 636, koje su bile prisutne u bazi, dokazali su izvori za Naval News. Tu su bili i drugi ratni brodovi, a u luci je ostalo tek nekoliko ratnih brodova i pomoćnih plovila.

Nedavno je, nakon ukrajinskog napada na Krimski most, brod Pjotr Morgunov trebao dopremiti robu iz Rusije do Sevastopolja, što znači da su desantni brodovi ruske mornarice stavljeni u službu kao transportni brodovi. Međutim, činjenica da su ovoga puta isplovile i podmornice sugeriše da je sada u pitanju možda nešto više od puke misije snabdevanja.

dizel-električne podmornice projekta 636, ruska podmornica, Ivan Gren, ruski brod, projekat 636
foto: Vitaly Timkiv / Sputnik / Profimedia

Jedno objašnjenje moglo bi biti da bi je reč o masovnom testiranju spremnosti posada. Ova baza do sada nije bila meta napada, no nalazi se u dometu ukrajinskih pomorskih dronova, malih čamaca bez posade napunjenih eksplozivom. Pomorski dronovi najpoznatiji su po svom dramatičnom napadu na Sevastopolj 29. listopada.

No, Rusija je već pojačala obranu u svojim pomorskim bazama, a ratni brodovi i podmornice sada su zaštićeni višestrukim plutajućim barijerama koje bi trebale pružiti zaštitu od napada pomorskih dronova. Time je ova teorija malo verovatna.

Druga teorija jest kako je ruska mornarica uključena u nekakvu ratnu operaciju. Posednji put kada je portal Naval news izvestio o neobičnom porastu aktivnosti ruske mornarice usledio je razorni raketni napad na Ukrajinu. To i dalje ne objašnjava masovno isplovljavanje jer bi bilo prvi put da sve tri podmornice sudeluju u istom napadu. Štaviše, činjenica da su zajedno isplovili amfibijski brodovi i podmornice takođe sugerišu da raketni napadi nisu razlog za navedeni manevar.

ruska mornarica, brod, ratni brod
foto: EPA / JEON HEON-KYUN

Treća teorija jeste kako se sprema neki oblik amfibijskog iskrcavanja. Nagađa se kako bi se to moglo dogoditi na jugozapadu Ukrajine da bi se uspostavio kopneni most prema Transnistriji. Ta nepriznata država koju podupire Rusija deo je Moldavije i graniči s Ukrajinom i oduvek se verovalo da je cilj Rusije priključiti je u svoju teritoriju.

Podmornice bi u ovom scenariju bile uključene u šire obavještajne ili sigurnosne misije amfibijskih brodova.

I takvo iskrcavanje se čini nerealnim. Mornarske pešadije, slično američkim marincima, raspoređene u unutrašnjosti Ukrajine, dosta su iscrpljene, a proces da se snage obnove, trajaće mesecima ili čak godinama.

Uprkos svemu tome, ne treba u potpunosti odbaciti kako može doći do nekog oblika amfibijske operacije.

Analitičari i zapovednici u Ukrajini će zasigurno pratiti razvoj događaja. Ovakav manevar, premda neobičan, teško da bi bio vredan vesti. Ali u ratu stvari se posmatraju pod drugačijim objektivom.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track