"IZ OFANZIVE OŠTRO U DEFANZIVU!?" Stojković: Rusija je OČAJNA! Rapidno troši SVE resurse, dok Ukrajini STIŽE odbrambeno naoružanje
Pregovori: I Hitler je hteo da pregovara, Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

nema pomaka

"IZ OFANZIVE OŠTRO U DEFANZIVU!?" Stojković: Rusija je OČAJNA! Rapidno troši SVE resurse, dok Ukrajini STIŽE odbrambeno naoružanje

Planeta -

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu imenovao je Valerija Gerasimova, načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije, za komandanta ruske vojske u Ukrajini.

Takođe glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga general Sergej Surovikin je, inače, za komandanta ruskih snaga u Ukrajini imenovan u oktobru, a zapadni mediji ocenjuju da ova zamena na čelu ruskih snaga teško da znači veliki preokret s obzirom na to da je Gerasimov već bio nadređen Surovikinu.

Zbog čega se menja komandant ruskih snaga u ovom trenutku, prokomentarisali su Aleksandar Đokić, politikolog i Čedomir Stojković, advokat, gosti jutarnjeg programa, kao i situaciju u Ukrajini, u razgovoru sa voditeljima Vladimirom Karalejićem i Oljom Lazarević.

DNR
foto: Twitter Printscreen

Smena generala

- Možemo prosto da zaključimo, kao što neki analitičari zaključuju da je, lojalnost predsedniku Putinu najbitnija i da ćete dobijati te pozicije, ako niste lojalni izgubićete pozicije - započeo je Đokić.

Rusija je očajna

- Radi se o očajnoj državi i očajnom režimu. Država koja neće rat da nazove ratom. Troši rapidno svoje resurse i mobiliše ljude koje nema čime da naoruža. Pokušavaju da se nadomeste strateške nedostatke na frontu - uključio se u razgovor Stojković i pojasnio:

- Rusija gomila neke trupe u Belorusiji. Ruske planove možete gledati prema tome šta države EU rade. Sve se više debatuje o tome da se tenkovi prodaju , što u prevodu znači da će biti još ofanziva. Kada su u pitanju ofanzive, na vrhuncu vojne moći u ovom ratu Rusija, nije uspela ništa da postigne. U februaru i martu kad smo gledali kolone koje su se približavale Ukrajini, Rusija nije ništa ostvarila, iako je Ukrajina bila na minimumu svoje moći - rekao je.

05:19

Rusija ne želi da pregovara, samo će ponoviti prethodne stavove

Pregovori

- Rusija koristi svoje mesto u Savetu bezbednosti, a iz drugih je isključena. Ona će prosto preneti svoje stavove. Reći će da je spremna da pregovara u nekim svojim uslovima, u stvari ponoviće ih. Zapadna pomoć Ukrajini se nastavlja, združena grupa Francuska, Nemačka i Britanija, dopremiće borbena raketna vozila i protivvazdužnu odbranu, sada će dobiti i ofanzivna naoružanja od njih - rekao je Đokić i precizirao datume pregovora:

- 17. i 20. januara Rusija će pregovarati, biće sastanak Ramštajn grupe, ne metal benda nego nemačke vojne baze, združena grupa zapadne koalicije koja podržava Ukrajinu u svakom smislu. Tu će biti donete odluke o novom paketu naoružanja, ali nema nekih izgleda da se završi borba - rekao je Đokić.

-Teške su gluposti navodi da Rusija želi da pregovara. I Hitler je hteo da pregovara kad su mu osvajački pohodi bili na vrhuncu i Japan je hteo da pregovara kada je osvojio Mandžuriju i Austrija u Prvom svetskom ratu, prema tome, mora da se shvati da Zapad neće pregovarati sa okupatorom koji ne želi da se povuče sa te zemlje, kao što ni mi nismo hteli da pregovaramo sa Austrougarskom, da se završi rat, dok smo mi bili u Solunu - rekao je Stojković.

Mir je jednačenje sistema vrednosti

- Do kvalitetnog mira ne dolazi potpisivanjem mira, nego se sistem vrednosti izjednači, kao što se izjednačio u Francuskoj i Nemačkoj, pa svi ratovi koji su se nekad vodili između Britanije i Francuske - naglasio je Stojković.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track