UKRAJINCI IZVRŠILI ŽESTOK NAPAD NA DONBAS: Među metama Donjeck, Jasinovata i Jakovljevka, ispaljeno 20 RAKETA
Foto: Alexander Reka / TASS / Profimedia, Profimedia

UKRAJINCI IZVRŠILI ŽESTOK NAPAD NA DONBAS: Među metama Donjeck, Jasinovata i Jakovljevka, ispaljeno 20 RAKETA

Planeta -

Ukrajinske snage su tokom noći i jutra izvršile žestok napad na teritoriju Donbasa, a među metama bili su gradovi Donjeck, Jasinovata i Jakovljevka.

Preko 20 raketa iz višecevnih raketnih lansera ispaljeno je na Jasinovatu, Avdejevku i Jakovljevku tokom poslednjeg talasa granatiranja, oko 7 časova po lokalnom vremenu.

Donjeck je takođe granatiran nešto ranije, prilikom čega je ispaljeno šest projektila kalibra 155 milimetara, a potom još tri i to na centralni deo grada, prenosi RIA Novosti

Vlasti Donjecka navode i da je proteklog dana od granatiranja ukrajinskih snaga poginuo jedan civil, dok je još četvoro stanovnika ranjeno.

Granatirano je selo i Mineraljno, a u ranim jutarnjim časovima ispaljeno je 10 raketa iz višecevnih raketnih lansera i pet projektila NATO kalibra iz haubica M777 koje je Kijevu isporučila Amerika.

Artiljerija kalibra 155 mm je u službi NATO-a, prenosi RIA Novosti.

Konkretno, to su američke haubice M-777, nemačke samohodne artiljerije PzH 2000, poljske samohodne topove Krab i francuske samohodne topove Cezar.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici su Kijevu isporučili veliki broj ovih topova, koje Oružane snage Ukrajine koriste prvenstveno za granatiranje gradova i naselja u Donbasu. Rusija je poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Kijevu. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je istakao da će svaki teret oružja i municije za Ukrajinu postati legitimna meta ruske vojske.

(Kurir.rs/Sputnjik/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja