"PUTIN NEĆE DOČEKATI SLEDEĆI ROĐENDAN" Šokantne tvrdnje ruskog opozicionara: "Neće mu dozvoliti Hag, njegovo svedočenje je OPASNO"
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY, Shutterstock

bizarne prognoze

"PUTIN NEĆE DOČEKATI SLEDEĆI ROĐENDAN" Šokantne tvrdnje ruskog opozicionara: "Neće mu dozvoliti Hag, njegovo svedočenje je OPASNO"

Planeta -

Ruski opozicioni političar u egzilu Ilija Ponomarev smatra da ruski predsednik Vladimir Putin neće doživeti sledeću, 2024. godinu.

Ponomarev je bio član ruske Državne dume od 2007. do 2016. godine, a sada se nalazi u Ukrajini, gde ima državljanstvo, i predvodi opozicioni pokret za koji se nada da će Rusiju transformisati u funkcionalnu demokratiju.

On je bio jedini član ruskog parlamenta koji je 2014. godine glasao protiv aneksije Krima.

Vladimir Putin
foto: AP Mikhail Metzel

Po njegovom mišljenju, Putinova objava da je anektirao ukrajinske teritorije koje Rusija ne može u potpunosti da kontroliše, neuspeli napadi na Kijev te povlačenja iz Hersona i Harkova mogli bi da dovedu do toga da se njegov unutrašnji krug okrene protiv njega, prenosi Večernji list.

"Putinova moć leži u njegovoj poziciji alfa mužjaka, kao osobe koja je nepobediva. Godina 2022. bila je godina kada je ta pozicija počela da slabi. Moja prognoza i dalje ostaje da neće dočekati svoj sledeći rođendan", rekao je Ponomarev za Newsweek.

Putin, naime, 7. novembra puni 71 godinu.

"Moj lični san očigledno je da ga vidim u Hagu, ali ne mislim da će se to dogoditi. Oni oko njega neće mu dopustiti da ode u Hag jer njegovo svedočenje zapravo može biti vrlo štetno za njih... On će biti ubijen", smatra Ponomarev.

Vladimir Putin
foto: EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Ponomarev je jedan od organizatora Prvog kongresa narodnih zastupnika Rusije, grupe koja se sastala u Poljskoj u novembru kako bi izradila ustav za koji kaže da nudi put Rusiji ka prelazu u funkcionalnu demokratiju. Takođe, autor je knjige "Da li Putin mora da umre? Priča o tome kako Rusija postaje demokratija nakon poraza od Ukrajine".

Veze s nacionalnom armijom otpora

Ranije je govorio o svojim vezama s malo poznatom Nacionalnom armijom otpora. Jednom je rekao da grupa stoji iza navodnog ubistva automobilskom bombom Darje Dugine, ćerke Aleksandra Dugina, za kojeg se veruje da je uticajan na Putina. Međutim, drugi istaknuti ruski opozicioni aktivista, šahovski prvak Geri Kasparov, nazvao je grupu "lažnom".

Ponomarev je za Newsweek rekao da je "činjenica" da Nacionalna armija otpora stoji iza smrti Dugine, za šta je Rusija okrivila Ukrajinu, dok Kijev negira svoju umešanost.

Vladimir Putin
foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/KREMLIN POOL/SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Govoreći o Kasparovu, istaknuo je kako se njih dvojica slažu oko političkog sistema koji bi trebalo da postoji u postputinovskoj Rusiji, ali da se razlikuju po tome kakav bi trebalo da bude ekonomski i društveni sistem.

"Glavna razlika između nas je u tome što on vodi forume i oni imaju mnogo vrlo zanimljivih rasprava, ali ne bave se nikakvom praktičnom politikom", dodao je. (Kurir.rs/Večernji list/Newsweek)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track