VJAČESALV VOLODIN PREDLOŽIO: Rusima koji kritkuju rat iz inostranstva oduzeti imovinu! Ti nitkovi žive udobno na naš račun
Foto: EPA / MAXIM SHIPENKOV

inicijativa

VJAČESALV VOLODIN PREDLOŽIO: Rusima koji kritkuju rat iz inostranstva oduzeti imovinu! Ti nitkovi žive udobno na naš račun

Planeta -

Predsednik Dume, donjeg doma ruskog Parlamenta, predložio je danas uvođenje odredbe u Krivični zakon o oduzimanju imovine u Rusiji onim Rusima koji su je napustili i iz inostranstva kritikuju vojnu kampanju Kremlja u Ukrajini.

Od 24. februara 2022. stotine hiljada ljudi pobegle su iz Rusije ili jer više u toj zemlji ne vide budućnost za sebe, ili jer su strahovali od sudskog gonjenja zbog protivljenja ratu, kao i iz straha da ne budu mobilisani u vojsku.

Predsednik Dume, Vjačeslav Volodin, napisao je na Telegram da ti "nitkovi žive udobno zahvaljujući našoj zemlji. Iz inostranstva oni iznajmljuju svoje nekretnine i nastavljaju da dobijaju prihode na uštrb svojih ruskih sunarodnika".

"Istovremeno te osobe sebi dozvoljavaju da javno govore prljavštine o Rusiji, da vredjaju naše vojnike i naše oficire. Bilo bi pravedno dodati jednu tačku Krivičnom zakonu o oduzimanju dobara tih nitkova u Rusiji... da se nadoknadi izazvana šteta", dodao je Volodin. ; Upitan o Volodinovom predlogu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je pokazao uzdržanost: ;"Radi se o vrlo kompleksnom pitanju i naravno relevantnom u vremenima kroz koja prolazimo. Ali ne možemo... otvoriti Pandorinu kutiju", preneli su ruski mediji. ; Peskov ; je rekao da treba da se učini da oni koji su otišli požele da se vrate jer "sve su to naši sunarodnici i svako je mogao da ima lične razloge za odlazak. Ali, oni koji nisu zauzeli zaista neprijateljski stav prema našoj zemlji, su naši sunarodnici i treba da se borimo za njih".

Iako do sada nije doneta nikakva konkretna mera o zapleni imovine kritičara Rusije u egzilu, reči Volodina su izazvale ;ogorčene reakcije na društvenim mrežama.

Poslednjih meseci ruske vlasti su pojačale represiju protiv kritičara Kremlja u jeku ofanzive u Ukrajini.

Vlasti su tako uvele zakon koji predvidja do 15 godina zatvora za svaku objavu informacija o ruskoj vojsci koja se se smatra "lažnom". Većina opozicionih ličnosti je sada ili u izgnanstvu ili u zatvoru.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track