PREDSEDNICA PERUA PORUČILA DEMONSTRANTIMA: Neki glasovi traže moju ostavku, podstiču narod na haos i nered, neću podneti ostavku!
Foto: EPA-EFE/PAOLO AGUILAR

Slali šamane na nju

PREDSEDNICA PERUA PORUČILA DEMONSTRANTIMA: Neki glasovi traže moju ostavku, podstiču narod na haos i nered, neću podneti ostavku!

Planeta -

Predsednica Perua Dina Boluarte čiju zemlju potresaju demonstracije u kojima je od početka decembra prošle godine stradalo najmanje 42 ljudi, rekla je da neće podneti ostavku koju od nje traže učesnici protesta.

"Neki glasovi zagovarača nasilja i radikala traže moju ostavku, podstičući narod na haos, nered i razaranje. Njima odgovorno poručujem - neću podneti ostavku, moje angažovanje je sa Peruom", rekla je sinoć Boluarte u poruci naciji koju je prenela državna televizija.

Tri člana njene vlade podnela su ostavke u pretodna dva dana, među kojima je i ministar rada Eduardo Garsija, koji se ne slaže s načinom kako se vlada odnosi prema demonstracijama.

Prema ombudsmanu od početka krize u sukobima izmedju demonstranata i bezbednosnih snaga stradalo je najmanje 42 ljudi, medju kojima i jedan policajac koji je živ spaljen.

Protesti su izbili posle svrgavanja i hapšenja levičarskog predsednika Pedra Kastilja, 7. septembra. On je optužen da je pokušao da izvrši državni udar, jer je nameravao da raspusti parlament koji je pripremao njegovu smenu.

Boluarte koja je bila Kastiljova potpredsednica, nasledila ga je na mestu predsednika, što je ustavna odredba. Medjutim demonstranti koji u njoj vide "izdajnicu" traže da se ona povuče, kao i da se odmah održe prevremeni izbori.

Medjuamerička komisija za ljudska prava, koja je u petak završila misiju u Peruu traži nepristrasnu istragu o represiji vlasti nad demonstrantima, ukazujući da ima naznaka o prekomernoj upotrebi sile.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track