BRITANSKI TABLOIDI TVRDE: London u Ukrajinu za rat protiv ruskih tenkova šalje borbene helikoptere AH-64 APAČ!
Foto: Profimedia/PJF/Alamy, Profimedia/Enrique Ramos

PROMENA igre

BRITANSKI TABLOIDI TVRDE: London u Ukrajinu za rat protiv ruskih tenkova šalje borbene helikoptere AH-64 APAČ!

Planeta -

Britanski tabloid Miror objavio je 14. januara tekst u kome navodi da će Velika Britanija u Ukrajinu da pošalje borbene helikoptere Apač naoružane sa protivoklopnim raketama Helfajer.

Ovaj potez Miror je prokomentarisao kao "promena igre" u ratu u Ukrajini u borbri protiv ruske invazije.

Ovi borbeni helikopteri treba da ojačaju očajničku borbu kako je navedeno Ukrajine protiv ruskih osvajača koja ulazi u 11 mesec i bliži se skoro godinu dana od početka rata.

E sad u ovoj priči Miror citira drugi tabloid Sunday People kome neimenovani visoki izvor iz Ministarstva odbrane tvrdi da će Velika Britanija da pošalje 4 borbena helikoptera AH-64 Apač koji će u borbi da prate tenkove Čelindžer 2.

Insajder iz Ministarstva odbrane Velike Britanije tvrdi da će Apači biti velika promena u igri, kao i da će tenkovi da stignu prvi u Ukrajinu, ali i da će biti potrebno neko vreme za obuku i da borbeni helikopteri budu raspoređeni, kao i da će ostale članice NATO pakta da slede primer Velike Britanije.

"Rusija ima hiljade tenkova, tako da će biti potrebno više od četiri Apača da bi Kijev imao strateški uticaj. Međutim, ovo je taktički gledano veliki korak.

Kako se navodi u pitanju je AH-64 E najsavremenija verzija ovog borbenog helikoptera. Svaki od helikoptera može biti naoružan sa 16 protivoklopnih raketa Helfajer, nevođenim raketnim zrnima kalibra 70 mm i topom kalibra 30 mm.

Prema navođenju Mirora jedan puk ovakvih helikopera može da zbriše sa lica zemlje čak 70 tenkova. Kako se još u tekstu navodi letelicu pokreću Rols -Rojs motori, mogu da otkriju 250 potencijalnih ciljeva odjednom na udaljenosti od 25 km. Svaki helikopter košta 70 miliona funti.

Inače Velika Britanija bi do 2024 godine u svom naoružanju trebala da ima oko 50 ovakvih letelica.

AH-64E verzija 6 je jedna od trenutno najmodernijih konfiguracija ovog borbenog helikoptera namenjenog za mrežnocentrično ratovanje. Helikopter predstavlja spoj fuzije senzora i naoružanja koji su međusobno dobro integrisani da dominiraju u složenim situacijama na bojnom polju. Kako navodi kompanija Boing verzija v6 uključuje poboljšani softver i preformanse naoružanja helikoptera.

Ova verzija helikoptera ima moderizovani radar AN/APG-78 sa povećanim dometom osmatranja sa 8 na 16 kilometara. Radar AN/APG-78 Longbow može da prati istovremno 60 ciljeva i napada njih 8 sa protivoklopnim vođenim raketama AGM-114L Longbow Hellfire dometa do 11 kilometara.

AH-64E je jedini jurišni helikopter na svetu opremljen sa sistemom Link 16. Zahvaljujući njemu i softveru MUMT-X (Manned-Unmanned Teaming E\eXpanded) posada može sa izviđačkih bespilotnih letelica kako strateških tako i taktičkih da dobija sliku u realnom vremenu i usmerava se prema datim situacijama. Povećani domet osmatračkog radara i moderniji softver omogućava ovom borbenom helikopteru otkrivanje ciljeva i nad vodenom površinom

AH-64E v6 je najsavremenija konfiguracija jurišnog helikoptera Apač. Od 1984. godine, proizvedeno je preko 2.600 Apača i isporučeno vojsci SAD i za čak 17 međunarodnih kupaca. Trenutno, širom sveta se koristi više od 1.260 Apača, od kojih više od 665 predstavlja E- verzija

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track