CIA SAČUVALA GLAVU ZELENSKOM! Direktor Agencije upozorio ukrajinskog predsednika da je na ruskoj listi za odstrel!
Preneo poruku: Vilijam Berns, direktor CI, Foto: AP/Graeme Jennings

CIA SAČUVALA GLAVU ZELENSKOM! Direktor Agencije upozorio ukrajinskog predsednika da je na ruskoj listi za odstrel!

Planeta -

Vilijam Berns tajno posetio Kijev januara 2022. kako bi razuverio predsednika Ukrajine, koji je sumnjao u rusku ofanzivu

Vilijam Berns, direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), uoči početka rata u Ukrajini u tajnosti je posetio Kijev, gde je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog upozorio da Moskva kuje planove za njegovu likvidaciju!

Kako prenosi Biznis insajder, ovi navodi se nalaze u knjizi autora Krisa Vipla, u kojoj se iznose nepoznati detalji o vladavini američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Demanti Kremlja

Berns, koji je pre dolaska na čelo CIA bio ambasador Sjedinjenih Država u Ruskoj Federaciji, u tajnosti je posetio Kijev u periodu kada je ukrajinski predsednik javno iznosio sumnje da Rusija priprema invaziju na njegovu zemlju i da upozorenja iz Amerike samo doprinose stvaranju panike.

- Direktor CIA je morao da dođe u Kijev i Zelenskog obavesti o pravom stanju stvari. Predsednik Bajden je dao instrukcije Bernsu, šefu američkih špijuna, da Zelenskom predstavi precizne detalje o ruskoj zaveri - naveo je Vipl u knjizi čiji je naslov "Bitka njegovog života: Unutar Bele kuće Džozefa Bajdena". Iako je Zelenski oklevao da veruje procenama američkih obaveštajnih službi o verovatnoj ruskoj ofanzivi, on se odmah otreznio i bio je zatečen tvrdnjom da bi on lično mogao biti na meti.

Susret u Beloj kući: Volodimir Zelenski i Džozef Bajden
Susret u Beloj kući: Volodimir Zelenski i Džozef Bajdenfoto: AP/Andrew Harnik

Autor knjige navodi da su zahvaljujući podacima iz SAD ukrajinske bezbednosne službe osujetile dva pokušaja likvidacije Zelenskog. Nikada nije javno potvrđeno da su ruske službe zaista pokušale da likvidiraju predsednika Ukrajine, iako je u prvim danima invazije, koja je počela 24. februara prošle godine, bilo spekulacija da ruski specijalci tragaju za Zelenskim.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, u aprilu je demantovao medijske navode da zvanična Moskva želi da likvidira Zelenskog i da promena režima u Ukrajini nije cilj "specijalne vojne operacije".

Obaveštajni fijasko

Ukrajinski predsednik je u tim prvim danima invazije često menjao mesto boravka i nije se pojavljivao u javnosti. Tek posle nekoliko meseci, kada su ruske trupe napustile okolinu Kijeva, on je počeo slobodnije da se kreće. U poslednjih nekoliko meseci posetio je Buču, grad na severu, Herson, grad na jugu, i Bahmut, grad na istoku, u kojima se vode najžešće borbe.

Obaveštajne službe SAD su uoči rata procenjivale da će ruska vojska za nekoliko dana slomiti otpor Ukrajine, a CIA je imala planove da podrži otpor ukrajinskih snaga protiv ruskih okupatora.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track