ORGANIZATOR PROPEVAO: Ključni osumnjičeni u korupcionaškom skandalu u Evropskom parlamentu postigao dogovor sa sudom
Foto: EPA/Julien Warnand

otrkiće sve informacije

ORGANIZATOR PROPEVAO: Ključni osumnjičeni u korupcionaškom skandalu u Evropskom parlamentu postigao dogovor sa sudom

Planeta -

Navodni organizator korupcionaškog skandala oko "kupovine uticaja" u Evropskom parlamentu u koji su umešani Katar i Maroko odlučio je da otkrije informacije o tom slučaju u zamenu za lakšu kaznu, saopštili su danas belgijski tužioci.

Italijanski političar Pjer Antonio Panzeri je u zatvoru i suočen je s optužbama za korupciju u istrazi koja nastoji da utvrdi da li su Maroko i Katar "kupovali uticaj" u Evropskom parlamentu.

evropski parlament, EU
foto: EPA / Olivier Hoslet

Skandal je izbio početkom decembra prošle godine kada je policija sprovela više od 20 racija, uglavnom u Belgiji alli takodje i u Italiji. Stotine hiljada evra nadjeno je u jednom domu i u koferu u hotelu u Briselu. Zaplenjeni su mobilni telefoni, komputerska oprema i podaci.

Panzeri i njegov raniji pomoćnik Frančesko Djordji, grčka evroposlanica Eva Kaili, čiji je Djordji partner, i šef jedne nevladine organizacije privedeni su posle policijskih racija. Veruje se da su oni u centru jednog od najvećih skandala koji je pogodio Evropski parlament nazvan "Katargejt".

Panzeri, koji je prošlog meseca optužen za korupciju, pranje novca i članstvo u kriminalnoj organizaciji i njegovi advokati potpisali su memorandum u kome on izražava kajanje za svoja dela, navodi se u saopštenju kancelarije belgijskog saveznog tužioca.

Prema belgijskom nalogu za hapšenje izdatom za njegovu suprugu i ćerku koje žive u Italiji, Panzeri je osumnjičen da je politički intervenisao kod članova Evropskog parlamenta u prilog Katara i Maroka u zamenu za novac. Obe zemlje su negirale te navode.

Panzeri se obavezao da će saradjivati sa istražiteljima i zauzvrat će dobiti zatvorsku kaznu koja neće preći godinu dana zatvora, rekao je njegov advokat Loran Kenes, prenosi agencija Frans pres.

"Biće izrečena kazna zatvora od pet godina ali uslovno za deo koji prelazi godinu dana. On će biti godinu dana u zatvoru, od čega deo pod elektronskom narukvicom", rekao je advokat za Frans pres.

U memorandumu Panzeri obećava da će reći istražiteljima kako je aranžman funkcionisao, kakvi finansijski aranžmani su napravljeni s drugim zemljama, kako se novac pomerao, ko je bio iza plana i šta su mogli da dobiju, kao i imena drugih koji su moguće umešani.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

U saopštenju tužilaštva navodi se da postignut dogovor znači da će kazna za Panzerija uključivati zatvor, novčanu kaznu i oduzimanje stečene imovine trenutno procenjene na milion evra.

Evropski parlament suspendovao je rad na svim predmetima vezanim za Katar posle hapšenja i obećao da će zaoštriti propise o lobiranju.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track