PREMIJERKA NOVOG ZELANDA NAJAVILA OSTAVKU: Suočavala se sa rastućim kritikama, pa objavila da se POVLAČI
Foto: Reuters / Carlo Allegri

PREMIJERKA NOVOG ZELANDA NAJAVILA OSTAVKU: Suočavala se sa rastućim kritikama, pa objavila da se POVLAČI

Planeta -

Novozelandska premijerka Džasinda Ardern objavila je danas da podnosi ostavku, navodeći da nema "više energije" posle pet i po godina na vlasti i devet meseci pre narednih parlamentarnih izbora.

Njen osećajni pristup najgorem masovnom ubistvu u zemlji i odgovor na pandemiju korona virusa doveo je do toga da je postala međunarodna ikona, ali se suočavala sa rastućim kritikama u zemlji, navodi agencija AP.

Suzbijajući suze Ardern je rekla novinarima u Napijeru da će 7. februar biti njen poslednji dan na mestu premijera.

"Ulazim sada u svoju šestu godinu kao premijerka i za svaku od ovih godina dala sam apsolutno sve od sebe", rekla je ona.

Džasinda Arden, Klark Gejford, 1. mart 2018.
foto: AP / Rick Rycroft

Ona je takođe najavila da će opšti izbori na Novom Zelandu biti održani 14. oktobra i da će ona do tada biti poslanik.

Njena objava je šok za ljude širom zemlje od pet miliona stanovnika. Iako je bilo nekih govorkanja u političkim krugovima da bi Ardern mogla da podnese ostavku pre narednih izbora, ona je uvek govorila da planira ponovo da se kandiduje.

Laburistička stranka će u naredna tri dana glasati za novog šefa partije, koji će biti i novi premijer. Vicepremijer Grant Robertson odmah je rekao da se on neće kandidovati za to mesto.

Ardern je postala inspiracija ženama širom sveta kada je pobedila na izborima 2017. sa 37 godina. Naredne godine ona je postala tek druga svetska liderka koja je dobila dete dok je na tom mestu. Kada je dovela svoju malu ćerku u Generalnu skupštinu UN to je izmamilo osmehe ljudima širom sveta.

Ona se u martu 2019. suočila sa jednim od najmračnijih dana u istoriji Novog Zelanda kada je terorista upao u dve džamije u Krajstčerču i ubio 51 osobu. Dobila je pohvale po načinu kako se ophodila prema preživelima i prema muslimanskoj zajednici na Novom Zelandu posle tog napada.

Hvaljena je u svetu zbog prvobitnog strogog delovanja u pandemiji korona virusa, ali je bila primorana da odustane od strategije nulte tolerancije, kada su se proširile zaraznije varijante i kada su vakcine postale dostupnije.

Džasinda Arden
foto: EPA / Gian Ehrenzeller

Ona se suočavala sa rastućim besom u zemlji od ljudi koji su se protivili propisima i naredbama vezanih za korona virus. Protest prošle godine koji je počeo na terenu Parlamenta trajao je više od tri nedelje i završio se time što su demonstranti gađali policiju kamenjem i palili šatore i madrace kad ih je policija rasterivala.

Uzavrele emocije vezane za raspravu oko korona virusa dovele su do žestokih kritika uperenih ka Ardern koji su retko usmeravani na druge novozelandske lidere.

Njena Laburistička stranka osvojila je ubedljivu pobedu na izborima pre dve godine sa istorijskom većinom, ali nedavne ankete pokazuju da je stranka po podršci sada iza konzervativnih rivala.

Ardern je rekla da njena uloga zahteva da imaš rezervu da se suočiš sa neočekivanim.

"Ali ja ne odlazim zato što je teško. Da je to bio slučaj verovatno bih otišla posle dva meseca od preuzimanja dužnosti. Odlazim zato što sa ovakvom privilegijom dolazi i odgovornost, odgovornost da znaš kada si prava osoba da vodiš i takođe kada nisi", rekla je ona.

Rekla je da je njeno vreme na mestu premijera bilo ispunjavajuće ali izazovno.

"Znam šta je potrebno za ovaj posao i znam da nemam više dovoljno rezervi da ga obavljam kako treba, jednostavno se svodi na to", rekla je ona.

Ardern je rekla da nema odmah planove za to šta će raditi kad napusti funkciju sem porodičnih obaveza prema ćerki Niv i vereniku Klarku Gejfordu. Njihova planirana svadba bila je odložena zbog pandemije.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track