MASOVNI PROTESTI U GLAVNOM GRADU PERUA: Hiljade demonstranata u klinču s policijom, totalni haos! Izbio i STRAVIČAN POŽAR (VIDEO)
Foto: AP/Martin Mejia, EPA/Renato Pajuelo

jezivi prizori

MASOVNI PROTESTI U GLAVNOM GRADU PERUA: Hiljade demonstranata u klinču s policijom, totalni haos! Izbio i STRAVIČAN POŽAR (VIDEO)

Planeta -

Hiljade demonstranata okupilo se u glavnom gradu Perua, Limi zahtevajući smenu predsednice Dine Boluarte i sukobilo se sa policijom koja je pokušala da ih rastera suzavcem i dimnim bombama.

Mnogi učesnici protesta su juče došli iz udaljenih andskih regiona, gde je 55 ljudi stradalo u nemirima koji tarju otkad je, u decembru, smenjen prvi predsednik Perua andskog porekla Pedro Kastljo.

Protesti su doveli do najvećeg nasilja u Peruu u više od dve decenije i produbili podele između gradske elite zemlje, uglavnom koncentrisane u Limi, i siromašnih seoskih područja.

1 / 6 Foto: EPA/Renato Pajuelo

Bivši predsednik Kastiljo je u pritvoru i očekuje se da će mu se suditi za pobunu, a opozvan je nakon neuspelog pokušaja da se raspusti Kongres.

Kasno sinoć je izbio i veliki požar u zgradi u blizini istorijskog trga San Martin, ali to još uvek nije dovedeno ni u kakvu vezu sa protestima.

Ombudsman Perua rekao je da su juče najmanje 13 civila i četiri policajca povređena u protestima u Limi a da je 22 policajca i 16 civila povređeno širom zemlje, rekao je ministar unutrašnjih poslova Visente Romero Fernandez.

Demonstranti su okrivili Boluarte za nasilje. Mnogi stanovnici Lime učestvuju u protestima a primećeno je i prisustvo velikog broja studenata i članova sindikata.

Boluarte je sinoć u televizijskom obraćanju zajedno sa drugim zvaničnicima zahvalila policiji na kontroli "nasilnih protesta" i obećala da će krivično goniti one koji su odgovorni za nasilje.

Predsednica je kritikovala demonstrante, optužila ih je da "žele da krše vladavinu zakona" i postavila pitanje o tome ko ih finansira.

Protesti su izbili 7. decembra posle svrgavanja i hapšenja socijalističkog predsednika Kastilja optuženog da je pokušao da izvede državni udar. On je pokušao da raspusti parlament koji se spremao da ga smeni.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track