RUSI IMAJU 180.000 MRTVIH I RANJENIH, UKRAJINCI 100.000 I 30 HILJADA CIVILA? Komandant norveške vojske izneo je ove JEZIVE podatke
Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

procena

RUSI IMAJU 180.000 MRTVIH I RANJENIH, UKRAJINCI 100.000 I 30 HILJADA CIVILA? Komandant norveške vojske izneo je ove JEZIVE podatke

Planeta -

Za skoro godinu dana sukoba u Ukrajini, blizu 180.000 ljudi je ubijeno i ranjeno u redovima ruske vojske i 100.000 na ukrajinskoj strani, ne računajući 30.000 ubijenih ukrajinskih civila, naveo je u nedelju komandant norveških oružanih snaga, prenosi Index.hr.

„Ruski gubici su blizu 180.000 mrtvih i ranjenih vojnika“, rekao je načelnik generalštaba norveških oružanih snaga Eirik Kristofersen u intervjuu za TV2, ne precizirajući odakle dolaze podaci.

Norveška, koja deli granicu sa Rusijom, članica je NATO-a od njegovog osnivanja 1949. godine.

„Ukrajinski gubici su verovatno više od 100.000 mrtvih i ranjenih. Uz to, Ukrajina ima oko 30.000 civilnih žrtava u tom strašnom ratu“, dodao je general.

„Uprkos velikim gubicima, Rusija je sposobna da nastavi rat dugo vremena“

Rusija i Ukrajina mesecima ne objavljuju pouzdane podatke o svojim gubicima.

U novembru je Zajednički štab američkih armija Mark Mili rekao da ruska vojska ima više od 100.000 mrtvih i ranjenih i da je situacija na ukrajinskoj strani „verovatno” slična.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Ovi brojevi se ne mogu nezavisno proveriti.

Uprkos velikim gubicima, „Rusija je sposobna da nastavi (ovaj rat) dugo vremena“, rekao je norveški general u nedelju, napominjući da Moskva ima kapacitete za mobilizaciju i proizvodnju oružja.

„Najviše zabrinjava da li će Ukrajina uspeti da zadrži rusko vazduhoplovstvo van rata“ pošto ih je do sada sve držala podalje „zahvaljujući svojoj protivvazdušnoj odbrani“.

U ruskim napadima poslednjih meseci uglavnom su korišćene rakete dugog dometa.

Istovremeno, norveški general je pozvao da se borbeni tenkovi što pre pošalju u Ukrajinu, što je Nemačka do sada najviše oklevala.

„Ako pređu u ofanzivu tokom zime, treba im to što je pre moguće“, rekao je Eirik Kristofersen za TV2.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track